Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dinsdagochtend geprotesteerd tegen acties van Rusland op het Greenpeace-schip Arctic Sunrise. 

Het ministerie heeft Russische diplomaten ontboden om opheldering te vragen. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie laten weten.

Rusland betrad maandagochtend de Arctic Sunrise in de Noordelijke Zeeroute om het schip te onderzoeken. Volgens Greenpeace is daarbij gedreigd met schieten.

Volgens het ministerie had Rusland voor inspectie van de Arctic Sunrise toestemming aan Nederland moeten vragen, omdat het schip onder Nederlandse vlag vaart. Het ministerie wil opheldering van de Russen over de inspectie.

Redenen

Het ministerie heeft ook nadere uitleg gevraagd over de redenen die de Russen eerder hadden aangevoerd om het schip tegen te houden. Rusland had eerder beweerd dat er iets mis zou zijn met het schip.

De milieuorganisatie protesteerde in de Karische Zee tegen olieboringen en wilde demonstreren bij een onderzoeksschip van staatsoliebedrijf Rosneft. De Karische Zee is onderdeel van de Noordelijke IJszee.

De Arctic Sunrise is maandag vertrokken uit de Noordelijke Zeeroute omdat de Russische kustwacht zou hebben gedreigd het vuur op het schip te openen als het niet wegging.