De mogelijke Amerikaanse reactie op de vermeende gifgasaanvallen in Syrië zal niet het doel hebben de Syrische regering omver te werpen. 

Dat zegt de woordvoerder van het Witte Huis, Jay Carney, dinsdag tijdens een personferentie.

"We zijn niet uit op de vervanging van de Syrische regering, maar er moet een antwoord komen. We kunnen dit soort schendingen van internationale normen niet accepteren", aldus Carney.

Het is volgens Carney bovendien van nationaal belang dat de Amerikanen reageren op de aanval. Hij benadrukt wel dat er nog geen beslissingen over een militair ingrijpen zijn genomen. "De president bekijkt de verschillende opties."

Onderzoeksrapport

Verder meldt de woordvoerder dat het onderzoeksrapport over de vermeende gifgasaanval deze week nog gepubliceerd zullen wordt.. 

Bij de aanval op enkele buitenwijken van de Syrische hoofdstad Damascus kwamen vorige week woensdag honderden mensen om het leven.

Militair ingrijpen

De Amerikaanse en Britse strijdkrachten overwegen militair ingrijpen in Syrië. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry sprak maandagavond al over mogelijke acties. "Wat we hebben gezien zou iedereen op de wereld moeten schokken." Hij noemde het "morele obsceniteit volgens elke standaard".

Vicepresident Joe Biden verklaarde tijdens een conventie van een organisatie voor oorlogsveteranen dat er geen twijfel bestaat over de gifgasaanval. Deze heeft volgens hem zeker plaatsgevonden. "En er bestaat ook geen twijfel over wie verantwoordelijk is voor het wrede gebruik van chemische wapens in Syrië: het Syrische regime."

De Britse premier David Cameron heeft het parlement voor donderdag teruggeroepen om te stemmen over militair ingrijpen in Syrië, maar benadrukt volgens Sky News dat er nog niets is besloten. Ook de Nederlandse Tweede Kamer komt deels terug van reces voor overleg.

De Franse president Hollande zal vrijdag het hoofd van de Syrische oppositie ontmoeten, meldf AFP. Hollande zei eerder dat Frankrijk de daders van de vermeende gifgasaanval wil straffen.

Overzicht: Situatie in Syrië l Achtergrond: Wat zijn chemische wapens? l Dossier Syrië