Een zoon van de vroegere Libische dictator Kaddafi, diens voormalige spionagechef al-Senoussi en vijftien andere leden van het verdreven regime zijn aangeklaagd voor moord.

Dat heeft het Libische openbaar ministerie dinsdag gezegd.

Het proces begint op 19 september. Kaddafi en al-Senoussi staan dan samen met 22 andere leden van het verdreven regime terecht. De aanklachten variëren van moord en het aanzetten tot verkrachtingen tot ontvoeringen.

De misdaden zouden zijn gepleegd toen de vader van Seif al-Islam nog aan de macht was en tijdens de acht maanden durende strijd die diens vertrek, en uiteindelijk dood, inluidde. Al-Senoussi zou hebben bekend dat hij betrokken was bij de productie van autobommen in de stad Benghazi. 

In totaal heeft justitie meer dan 280 arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen personen die van vergelijkbare misdaden verdacht worden. 

Zintan

Seif al-Islam wordt door een militie gevangen gehouden in het stadje Zintan. Hij wordt niet alleen verdacht van moord, maar ook van het schaden van de staatsveiligheid, poging tot uitbraak uit de gevangenis en het beledigen van de nieuwe vlag van Libië.

Het Internationaal Strafhof (ICC) heeft om zijn uitlevering gevraagd, maar Libië wil hem zelf berechten. Volgens het ICC is het echter alles behalve zeker dat Seif al-Islam een eerlijk proces wacht. Zelf zegt Seif in Den Haag te willen worden berecht.