Ook de Arabische Liga houdt de overheid van de Syrische president Bashar al-Assad verantwoordelijk voor de vermeende gifgasaanval in Damascus.

Dat meldt persbureau AP dinsdag.

Bij de gifgasaanval op enkele buitenwijken van de Syrische hoofdstad Damascus kwamen vorige week woensdag honderden mensen om het leven.

De Liga hield dinsdag spoedberaad en riep de leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op hun meningsverschillen op te lossen en overeenstemming te bereiken over 'afschrikwekkende' maatregelen tegen diegenen die deze 'gruwelijke misdaad' hebben begaan. Ministers van de lidstaten van de Liga komen volgende week bijeen om de situatie verder te bespreken.

Eerder beschuldigden de Verenigde Staten, Groot Brittannië en Frankrijk Syrië al van het inzetten van zenuwgas. Een inspectieteam van Verenigde Naties vervolgt woensdag het onderzoek ter plaatse naar de aanval. 

Ingrijpen

De Amerikaanse en Britse strijdkrachten overwegen militair ingrijpen in Syrië. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry sprak maandagavond al over mogelijke acties. "Wat we hebben gezien zou iedereen op de wereld moeten schokken." Hij noemde het "morele obsceniteit volgens elke standaard".

De Britse premier David Cameron heeft het parlement voor donderdag teruggeroepen om te stemmen over militair ingrijpen in Syrië, maar benadrukt volgens Sky News dat er nog niets is besloten. Ook de Nederlandse Tweede Kamer komt deels terug van reces voor overleg.

Ontkenning

De Syrische overheid benadrukte dinsdag bij monde van minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Muallem dat het niet achter de gifgasaanval zit. Al-Muallem zei dat Syrië zich met hand en tand zal verdedigen tegen een Westerse aanval. "De wereld zal versteld staan van onze slagkracht", zei hij stellig.

Mocht het tot een aanval komen, dan zal deze kort en kleinschalig zijn, schreven Amerikaanse media. Vermoedelijk zal er voornamelijk gebruik gemaakt worden van kruisraketten. De Syrische oppositie heeft van westerse vertegenwoordigers vernomen dat een aanval op het regime van Assad binnen enkele dagen te verwachten is.

Bewijsmateriaal

Onder meer Rusland en China, beide lid van de VN-veiligheidsraad, zijn fel tegen militair ingrijpen in Syrië, dat een "historische vergissing" zou zijn. Andere landen benadrukken dat er eerst bewijsmateriaal moet zijn dat de aanval daadwerkelijk door de strijdkrachten van Assad is uitgevoerd.

Volgens bronnen binnen het Israëlische leger is het bewijs waar Kerry over sprak mogelijk door de Israëlische inlichtingendienst verkregen. Een eenheid van deze dienst zou Syrische militairen en politieke leiders hebben afgeluisterd en hen hebben horen spreken over de voorbereidingen van de aanval, meldt het Israëlische I-hls.com.

'Klaar voor aanval'

De Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel heeft tegen de BBC gezegd dat de Amerikaanse strijdkrachten "er klaar voor zijn" als er besloten wordt om aan te vallen.

Volgens Hagel zijn er voor de VS diverse opties voor een aanval mogelijk, maar wordt er niet ingegrepen voor er meer bewijzen zijn geleverd over de vermeende gifgasaanval op buitenwijken van Damascus. 

Israël 'voorbereid'

"Israël is op ieder scenario voorbereid. We zijn geen partij in de Syrische burgeroorlog, maar zodra we merken dat er een aanval op ons wordt beraamd, zullen we krachtig reageren", zegt de premier van Israël Benjamin Netanyahu volgens Al Arabiya.

Ook de Franse president Hollande is bereid om "degene te straffen die onschuldigen middels een gasaanval hebben aangevallen", meldt AP.

Overzicht: Situatie in Syrië l Achtergrond: Wat zijn chemische wapens? l Dossier Syrië