De politie in de Noord-Ierse hoofdstad Belfast heeft dinsdag 106 personen opgepakt in verband met de onlusten die zich al sinds 12 juli voordoen in het noorden en oosten van de stad.

Daarnaast heeft de politie foto's van nog eens zeventien anderen verspreid die gezocht worden. Dat meldt het Britse persbureau PA.

"Het is van doorslaggevend belang dat wij een signaal afgeven aan degenen die bij de wanordelijkheden waren betrokken dat zulk gedrag niet wordt geaccepteerd", zei hoofdcommissaris Sean Wright. "Degene die de wet overtreedt, zal daarvan de gevolgen moeten dragen."

Meer dan veertig politiemensen raakten tijdens de onlusten gewond en moesten naar het ziekenhuis. De rellen ontstonden toen protestanten in hun traditionele mars niet over een straat bij een katholieke wijk in Belfast mochten lopen.

Daarna waren er bij diverse andere marsen ook gewelddadigheden. Een andere steen des aanstoots was het weghalen van de Britse vlag op het stadhuis van Belfast.

Poging tot moord

Degenen die nu zijn opgepakt, wordt onder meer poging tot moord op politiemensen, bomaanslagen op politiemensen, beroving, relschopperij, ongeoorloofd demonstreren en het overtreden van regels voor marsen ten laste gelegd.

Agenten werden tijdens de rellen bestookt met onder meer vuurwerk, stukken beton, stenen en flessen. Volgens de politievakbond heeft een groot aantal agenten psychische hulp nodig. Behalve de gewonde agenten waren er nog honderden die lichte kwetsuren opliepen.

Het politiekorps van Belfast omvat zevenduizend man. De vakbond wil er minstens duizend politiemensen bij hebben.