De Chinese president Xi Jinping zal tijdens de komende top van de G20 in Rusland geen aparte ontmoeting hebben met de Japanse premier Shinzo Abe. .

Dat heeft de Chinese onderminister van buitenlandse zaken Li Baodong tegen het staatspersbureau Xinhua gezegd. De weigering van Japan om "zijn denkrichting te verbreden, historische feiten onder ogen te zien en concrete actie naar het verwijderen van obstakels te ondernemen", maakt een dergelijke, door Japan gewenste ontmoeting onmogelijk, aldus Baodong.

Tokyo heeft meermalen om een dialoog met Beijing gevraagd, maar geen harde voorstellen voor een gesprek tussen Xi en Abe in de marge van de bijeenkomst van de G20 in Sint-Petersburg gedaan.

China en Japan zijn het oneens over enkele onbewoonde eilandjes in de Zuid-Chinese Zee. Nadat de Japanse staat die van Japanse particulieren had aangekocht braken in China felle anti-Japanse protesten uit en stuurde China marineschepen naar het gebied om zijn aanspraken te doen gelden.

Geen oplossing

Li zei tegen Xinhua dat er momenteel geen oplossing voor het geschil mogelijk is. Hij herhaalde dat dit geheel aan Japan te wijten is.

De eilandjes ten noorden van Taiwan worden in China de Diaouyu en in Japan de Senkaku genoemd. Ze worden ook geclaimd door Taiwan.