Het 16-jarige Pakistaanse meisje Malala Yousafzai zal op 6 september de Internationale Kindervredesprijs in ontvangst nemen in Den Haag.

Dat maakte kinderrechtenorganisatie KidsRights dinsdag bekend. Mensenrechtenactiviste Tawakkol Karman uit Jemen zal de prijs overhandigen. 

Yousafzai krijgt de prijs voor haar inzet voor de rechten van het kind. Al vanaf 11-jarige leeftijd voert ze een strijd in haar thuisland om meisjes naar school te kunnen laten gaan. 

Aanslag

Vorig jaar werd ze hierdoor doelwit van een aanslag van de Taliban. Yousafzai werd hierbij in het hoofd geschoten en raakte zwaargewond. Na de aanslag vluchtte ze naar Engeland waar ze inmiddels weer naar school gaat. 

Met de prijs wil KidsRights een kind in de aandacht zetten dat zich op een bijzondere manier inzet voor de rechten van het kind. "De winnaars van de Internationale Kindervredesprijs bewijzen dat elk kind de wereld kan veranderen en in beweging kan brengen," licht Marc Dullaert, voorzitter en oprichter van KidsRights toe.

Projecten

Yousafzai was in 2011 ook al genomineerd voor de prijs. Dit jaar werd unaniem besloten om de prijs rechtstreeks aan haar toe te kennen.

Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van € 100.000 dat wordt geïnvesteerd in een project waarvoor de winnaar zich inzet. Het geldbedrag komt uit een fund van KidsRights, dat gefinancierd wordt door AkzoNobel, en wordt gestoken in projecten ter bevordering van de educatie van meisjes in Pakistan.