De grote bosbrand die woedt in en buiten het natuurpark Yosemite in de Verenigde Staten, zal zich naar verwachting verder in het park verspreiden.

De vlammen slaan snel om zich heen door de harde wind en hoge temperaturen. Dat melden Amerikaanse media dinsdag. Zo'n 4.500 gebouwen waaronder water- en elektriciteitsvoorzieningen worden door het vuur bedreigd.

Het westelijke deel van het park is ontruimd en afgesloten, voornamelijk vanwege de dichte rook. Er is al ruim 64.000 hectare natuur in vlammen opgegaan, een gebied groter dan de stad Chicago.

Ongeveer 8.000 hectare daarvan betreft beschermd gebied. Volgens parkwachters zijn veel dieren voor het vuur op de vlucht geslagen naar andere gebieden.

Brandweerlieden hebben sinds maandag wel belangrijke vorderingen gemaakt bij de bestrijding van de brand. Binnen enkele uren is tot twintig procent van de brandhaarden bedwongen.

Sequoiabomen

Door de brand is as in het Hetch Hetchy-waterreservoir terecht gekomen, dat 85 procent van San Francisco van water voorziet. Volgens de autoriteiten is de kwaliteit van het water echter niet in gevaar.

Een woordvoerder van de brandweer liet weten dat brandweerlieden terrein winnen in de strijd tegen het vuur. De brandweer doet er alles aan de gigantische sequoiabomen in het park te redden.

De schors van sequoiabomen is brandwerend, waardoor het binnenste van de bomen goed wordt beschermd. Brandweerlieden hebben daarnaast watersproeiers neergezet in de buurt van de bomen om ze nog beter tegen het vuur te beschermen.

Bekijk beelden: