De Duitse oud-president Christian Wulff moet voor de rechter komen. Dat heeft een rechtbank in Hannover dinsdag meegedeeld aan de advocaten van Wulff.

De oud-president is aangeklaagd wegens zelfverrijking. Het is de eerste keer in de Bondsrepubliek dat een voormalig staatshoofd zich voor een rechter moet verantwoorden.

Wulff zag zich gedwongen in februari 2012 af te treden na een ambtstermijn van 598 dagen. Zijn vertrek volgde op een maandenlang voortwoekerende affaire die draaide om een goedkope lening voor zijn huis en gratis vakanties.

Wulff zou die te danken hebben gehad aan bevriende ondernemers in zijn tijd als minister-president van de deelstaat Nedersaksen.

Contacten

Wulff wordt nu aangepakt voor de contacten tussen hem en filmproducent David Groenewold. Groenewold nam in 2008 een deel van de kosten voor zijn rekening van het bezoek van Wulff en diens vrouw aan het Oktoberfeest in München.

Volgens justitie hoopte Groenewold dat Wulff als tegenprestatie geld zou gaan werven voor een van zijn filmprojecten, en dat deed de latere president enkele weken later dan ook.

Wulff moet rekening houden met een straf van maximaal drie jaar cel of een boete. Ook Groenewold staat in dezelfde zaak terecht.