Groot-Brittannië is bezig met het plannen van een militaire reactie op de vermeende inzet van chemische wapens door het regeringsleger van de Syrische president Bashar al-Assad.

Dat heeft een woordvoerder van Downing Street dinsdag bekendgemaakt, meldt de BBC.

Premier David Cameron roept donderdag het Britse parlement bijeen om te stemmen over een Britse reactie op de vermeende gifgasaanval. Woensdag bespreekt hij de situatie met vertegenwoordigers van defensie en Britse veiligheidsdiensten. 

Volgens de Britse regeringswoordvoerder overweegt Groot-Brittannië een 'proportionele' reactie, die voorkomt dat de regering van Assad in de toekomst nog eens chemische wapens inzet.

Het Assad-regime reageert door te zeggen dat Syrië zich 'met alle mogelijke middelen' zal verdedigen, zo citeert persbureau AP.

Weerzinwekkend

De woordvoerder van Cameron liet verder weten dat aanvallen met chemische wapens in dat land ''absoluut weerzinwekkend'' zijn en dat de internationale gemeenschap moet reageren.

Inspecteurs van de Verenigde Naties (VN) zijn in Syrië nog bezig met het onderzoek naar de vermeende gasaanval. De Syrische oppositie en westerse landen gaan ervan uit dat dit het werk is van het regime van president Bashar al-Assad.

Oppositie

De Syrische oppositie heeft van westerse vertegenwoordigers vernomen dat een aanval op het regime van Assad binnen enkele dagen te verwachten is. Bronnen rond een overleg tussen de oppositie en vertegenwoordigers van westerse landen hebben datverklaard.

De oppositie kreeg volgens de bronnen ''in heldere taal'' te horen dat binnen enkele dagen een aanval te verwachten is om te voorkomen dat er meer chemische wapens worden gebruikt door Damascus. Maar de oppositie kreeg ook te horen dat zij zich moet blijven voorbereiden op vredesbesprekingen in Genève.

China

Het Chinese officiële staatspersbureau Xinhua stelt in een commentaar dat een militaire actie tegen Syrië gevaarlijk en onverantwoordelijk zou zijn.

Volgens het commentaar mag de wereld ook niet vergeten dat na de Amerikaanse inval in Irak geen massavernietingswapens zijn gevonden. De oorlog was in 2003 begonnen na Amerikaanse beschuldigingen dat Irak die wapens zou bezitten.

Amerika

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry sprak maandagavond stevige taal over een mogelijke reactie op de gifgasaanval in Syrië. 

"Ons begrip van wat er in Syrië is gebeurd, wordt inmiddels onderbouwd met feiten", aldus Kerry. "Wat we hebben gezien zou iedereen op de wereld moeten schokken." Hij sprak van "morele obsceniteit volgens elke standaard".

Syrië beschuldigt Kerry er dinsdag van te liegen. Volgens het Syrische staatspersbureau SANA passeert Kerry met zijn uitspraken het werk van het VN-onderzoeksteam.

Kort en kleinschalig

President Barack Obama overweegt volgens Amerikaanse media een korte en kleinschalige aanval op Syrië. Deze is bedoeld als straf en moet verdere inzet van gifgas afschrikken en de VS verder niet dieper betrekken in het conflict in Syrië.

Volgens SANA proberen de VS bewust de gebeurtenissen in Syrië uit te buiten. De bewijzen die Kerry in handen zegt te hebben zijn volgens SANA 'verzonnen'. 

'Klaar voor aanval'

De Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel heeft tegen de BBC gezegd dat de Amerikaanse strijdkrachten 'er klaar voor zijn' als er besloten wordt om aan te vallen.

Volgens Hagel zijn er voor de VS diverse opties voor een aanval mogelijk, maar wordt er niet ingegrepen voor er meer bewijzen zijn geleverd over de vermeende gifgasaanval op buitenwijken van Damascus. 

Veto

Een VN-actie tegen Syrië lijkt nog altijd uitgesloten, omdat permanente leden van de Veiligheidsraad Rusland en China pertinent tegen ingrijpen zijn en een gezamenlijke actie middels veto blokkeren.

Nederland is wel voorstander van dergelijke actie, minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans noemde het uitblijven ervan eerder deze week al 'beschamend'. 

Timmermans houdt er aan vast eerst het VN-onderzoek af te willen wachten. "Ik heb zojuist ook tegen de Britse hoge vertegenwoordiger die mij daarover belde gezegd dat dit de Nederlandse positie is."

Syrische staatsmedia melden dat het onderzoek van de VN dinsdag is gestaakt en uitgesteld tot woensdag. Rebellen zouden het onderling oneens zijn over de afspraken die zijn gemaakt over de veiligheid van de inspecteurs. Buitenlandminister Walid Moualem zegt dat Syrië de onderzoekers niet tegenhoudt. 

Bases in Griekenland

Volgens de Griekse krant Kathimerini willen de Verenigde Staten bases in het zuiden van Griekenland gebruiken als het komt tot een militaire actie tegen Syrië.

Het zou gaan om de marinehaven Souda op Kreta en het vliegveld Kalamata. Kathimerini baseert zich op bronnen binnen de Griekse ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken.

Militaire transporten

Syrische rebellen hebben dinsdag melding gemaakt van militaire transporten in de buurt van de hoofdstad Damascus. 

Verscheidene konvooien zouden in de nacht van maandag op dinsdag van en naar een legerbasis zijn gereden die in mei zou zijn gebombardeerd door Israël.

De basis op de berg Qasioun is gebruikt voor raketaanvallen op rebellenbolwerken in de omgeving van Damascus. Het is niet duidelijk of de door de rebellen gemelde verplaatsingen te maken hebben met de dreiging van een aanval door westerse landen.

Bij de vermeende gifgasaanval in enkele buitenwijken kwamen afgelopen woensdag honderden mensen om het leven. 

Overzicht: Situatie in Syrië l Achtergrond: Wat zijn chemische wapens? l Dossier Syrië