De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft laten weten dat het gebruik van chemische wapens in Syrië "niet te ontkennen is".

Kerry deed deze uitspraak tijdens een persconferentie in Washington op maandagmiddag (lokale tijd). "We hebben allemaal de videobeelden kunnen zien. Lichamen zonder verwondingen. Het is niet te ontkennen."

"Ons begrip van wat er in Syrië is gebeurd, wordt inmiddels onderbouwd met feiten", aldus Kerry. "Wat we hebben gezien zou iedereen op de wereld moeten schokken." Hij sprak van morele obsceniteit volgens elke standaard.

"Er is een heldere reden waarom de wapens wereldwijd in de ban zijn gedaan. Er is een reden waarom president Obama duidelijk heeft gemaakt aan Assad dat deze overtreding niet zonder consequenties kan zijn."

Kerry sprak van een laffe misdaad, en een laf verdoezelen van de misdaden.

Bekijk de persconferentie:

Ingrijpen

De toegang van de VN-inspecteurs tot Damascus komt te laat, aldus Kerry, die zei met overige wereldleiders in overleg te blijven over de kwestie. Hij gaf aan dat de Amerikaanse president Barack Obama op passende maatregelen zint.

Eerder liet Washington weten alleen tot ingrijpen over te willen gaan als de internationale gemeenschap daarmee akkoord ging.

Congres

Het Amerikaans Congres vindt dat president Obama, voor hij actie onderneemt tegen Syrië, zijn beslissing aan hen voor moet leggen, zei de Republikeinse leider John Boehner maandag.

Met name de Republikeinen in het Congres roeren zich en klagen dat ze te weinig informatie krijgen. Een groot deel van de Senaat is nu met reces, tot 9 september.

Een brede steun in het Congres voor een militaire interventie is voor Obama van belang, omdat de steun in het land niet groot is. Een opiniepeiling van zaterdag wees uit dat 60 procent van de Amerikanen vindt dat de VS zich niet in het conflict in Syrië moet mengen.

Inspecteurs

Kerry kwam met de verklaring nadat duidelijk was geworden dat VN-inspecteurs, die maandag zijn begonnen met het onderzoek naar mogelijke gifgasaanvallen in de buurt van Damascus, waardevolle informatie hadden verzameld. 

In de zuidwestelijke voorstand Mouadamiya hebben ze belangrijke monsters genomen. Dinsdag zetten de inspecteurs het onderzoek voort. Het is niet bekend of ze dan opnieuw naar Mouadamiya gaan.

''Ze gaan in elk geval naar een plaats die in verband wordt gebracht met de vermoedelijke gifgasaanvallen van 21 augustus'', zei de woordvoerder. Hij verzekerde dat bewijs voor een gifgasaanval ook na verloop van tijd nog te vinden is.

De inspecteurs waren onderweg om de locatie te onderzoeken waar afgelopen woensdag een dodelijke aanval met zenuwgas zou hebben plaatsgevonden. Volgens de VN werd er door sluipschutters bewust op de auto geschoten. Deze raakte zo beschadigd, dat met een andere auto moest worden teruggekeerd. De inspecteurs werden begeleid door veiligheidstroepen en een ambulance..

Dode kip

Later op de dag zijn de inspecteurs er in geslaagd om slachtoffers te bezoeken in een gebied dat door de rebellen wordt gecontroleerd. "Ze spraken met de gewonden en namen monsters mee van de slachtoffers", zei een ooggetuige tegen Reuters.

"Ook namen ze een dode kip mee en andere monsters van gestorven dieren. Er lag ook nog een deel van een raket, maar die mochten ze van de Syrische regering waarschijnlijk niet meenemen." Na de inspectie zijn de VN-medewerkers teruggekeerd naar het hotel.

Zie ook: 'Modern wapen nodig voor zo'n gifaanval'

Profiel: Beeld van Assad begint te kantelen l Achtergrond: Conflict Syrië in patstelling l Dossier Syrië 

Timmermans: 'Besluit VN over Syrië beschamend'