De grote bosbrand die woedt in en buiten het natuurpark Yosemite in de Verenigde Staten bedreigt nu ook de gigantische sequoiabomen in het park.

Parkbeheerders proberen te voorkomen dat twee bossen sequoia's sneuvelen. De bomen groeien uitsluitend in het westen van de Sierra Nevada en behoren tot de grootste en oudste organismen op aarde.

Een deel van Yosemitepark is gesloten vanwege de brand, die er meer dan een week woedt. Het westelijke deel van het park is ontruimd en afgesloten, voornamelijk vanwege de dichte rook. Er is inmiddels 54.000 hectare natuur in vlammen opgegaan, een gebied zo groot als de stad Chicago.

Het bestrijden van de brand gaat door de harde wind moeizaam. Het vuur bedreigt de elektriciteits- en watervoorziening van San Francisco. Zondag kwam de brand op 3,2 kilometer afstand van het Hetchy Hetchy waterreservoir, dat 85 procent van San Francisco van water voorziet.

Waterkrachtcentrales

Twee waterkrachtcentrales zijn stilgelegd en San Francisco heeft voor 600.000 dollar energie ingekocht om te voorkomen dat de stad zonder komt te zitten.

Meer dan 8000 brandweerlieden bestrijden het vuur, dat woedt op 600 vierkante kilometer. ''Deze brand behelst elke uitdaging die een brand kan hebben: ontoegankelijk terrein, harde wind en droogte'', zei een woordvoerder van de brandweer tegen de Amerikaanse zender Fox News.