Het kersverse EU-lid Kroatië ligt op confrontatiekoers met Brussel. Enkele dagen voor de toetreding tot de unie op 1 juli, heeft Zagreb een wet over het Europese arrestatiebevel veranderd. 

De Europese Commissie in Brussel spreekt over een vertrouwensbreuk en sluit financiële sancties niet uit.

De voltallige commissie buigt zich volgende week op haar eerste vergadering na de vakantie meteen over deze dringende kwestie, aldus een woordvoerster maandag. Brussel betreurt het ten zeerste dat Zagreb tot nu toe niet reageerde op de waarschuwing om de wetswijziging in te trekken, hoewel de deadline al is verlopen.

Met de verandering van de wet wil Kroatië vooral voorkomen dat het Europese arrestatiebevel kan worden gebruikt tegen Kroatische topmilitairen en functionarissen die betrokken waren bij gewelddadige Kroatische afsplitsing van Joegoslavië (1991-95).

Zagreb zegt dat andere landen ook afwijken van de algemene criteria voor het Europees arrestatiebevel. Maar Brussel benadrukt dat Kroatië tijdens de onderhandelingen over toetreding geen uitzonderingspositie of overgangsregeling heeft verlangd.

Toetreding

Een dag na de toetreding tot de EU had Kroatië al 84 Europese arrestatiebevelen binnen van andere EU-landen. Twintig personen profiteerden van de wetswijziging die bepaalt dat het bevel niet geldt voor misdaden die voor 7 augustus 2002 zijn begaan. Zij hoeven er dus niet bang voor te zijn dat zij worden overgedragen aan justitie in een ander EU-land.

Duitsland bijvoorbeeld verlangt de uitlevering van een gepensioneerde officier van de Joegoslavische geheime dienst. Deze Josip Perkovic zou verantwoordelijk zijn voor de moord op een dissident in 1983 in de buurt van München.