De eerste auto van het konvooi waarmee de VN-inspecteurs in Damascus naar de locatie van de vermeende gifgasaanval worden vervoerd, is maandag beschoten door sluipschutters.

Dat heeft een woordvoerder van de Verenigde Naties (VN) bekendgemaakt.

Er zijn geen gewonden gevallen. De colonne zou zijn teruggekeerd naar een checkpoint van de Syrische overheidstroepen. Het is niet bekend uit welke hoek de aanval kwam.

De regering en rebellen beschuldigen elkaar ervan op de VN-missie te hebben geschoten. Ze hadden een wapenstilstand gesloten om het onderzoek mogelijk te maken.

Bewust

De inspecteurs waren onderweg om de locatie onderzoeken waar afgelopen woensdag een dodelijke aanval met zenuwgas zou hebben plaatsgevonden. Volgens de VN werd er door sluipschutters bewust op de auto geschoten. Deze raakte zo beschadigd, dat met een andere auto moest worden teruggekeerd. De inspecteurs worden begeleid door veiligheidstroepen en een ambulance.

Later op de dag zijn de inspecteurs er in geslaagd om slachtoffers te bezoeken in een gebied dat door de rebellen wordt gecontroleerd. "Ik ben nu bij de inspecteurs. Ze spreken met de gewonden en nemen monsters mee van de slachtoffers", meldt een ooggetuige aan Reuters.

"Ook namen ze een dode kip mee en andere monsters van gestorven dieren. Er lag ook nog een deel van een raket, maar die mochten ze van de Syrische regering waarschijnlijk niet meenemen." Na de inspectie zijn de VN-medewerkers teruggekeerd naar het hotel. 

In de buurt waar de inspecteurs 's nachts verblijven sloegen eerder maandag zeker twee mortiergranaten in. Een van de granaten kwam neer bij het Four Seasons Hotel waar de inspecteurs zijn ondergebracht. Volgens staatsmedia zijn de projectielen afgevuurd door "terroristen". Drie mensen zouden gewond zijn geraakt.

Staakt-het-vuren

De Syrische regering heeft beloofd tijdens het bezoek van de inspecteurs aan het rebellenbolwerk Ghouta een staakt-het-vuren in acht te nemen. Tegenstanders van het regime meldden maandagochtend echter toch beschietingen in het gebied.

Syrië gaf zondag pas groen licht voor inspectie van het gebied. De regering van president Bashar al-Assad ontkent echter nog steeds dat het achter de gifgasaanval zat, waarbij honderden doden vielen. De Franse en Britse overheid zeggen er vrijwel zeker van te zijn dat de troepen van Assad verantwoordelijk zijn voor de aanval.

Militaire actie

Westerse mogendheden, met name de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk, denken hardop over een militaire actie tegen Syrië buiten de VN om. De Amerikaanse regering heeft beklemtoond dat het aanbod van de regering van president Assad om een VN-onderzoek toe te laten, "te weinig is en te laat komt". 

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry liet weten dat de VS "weinig twijfel" hebben dat Assad chemische wapens heeft ingezet. Assad noemde dat in een vraaggesprek met Russische media "een belediging van het gezond verstand".

Meerder opties

Ook andere landen willen actie tegen het regime van Assad. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu zei dat meer dan 30 landen bespreken hoe ze actie kunnen ondernemen als de VN-Veiligheidsraad daar niet toe overgaat. Davutoglu's Britse collega William Hague beklemtoonde maandag dat Londen meerdere opties overweegt, maar de reactie zal "in overeenstemming zijn met het internationaal recht".

Rusland heeft gewaarschuwd dat het Westen weer in oude fouten vervalt. Aanvallen op Syrië zouden "een tragische vergissing" zijn volgens het Kremlin. Dat vreest dat de VS weer aanvallen uitvoert zonder de VN-conclusies af te wachten zoals bijvoorbeeld in Irak (2003). Andere waarnemers zien overeenkomsten met de 'humanitaire aanvallen' op Joegoslavië die na de omstreden vondst van lijken in een dorp in Kosovo begonnen (1999).

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov stelde maandag dat hij een interventie in Syrië zonder mandaat van de VN een "onverholen schending van het internationale recht" zou vinden. 

Cameron

De Britse premier David Cameron breekt zijn vakantie af vanwege de Syrië-crisis. Hij keert dinsdag terug naar Londen. Cameron zit dan een vergadering voor van de Britse Nationale Veiligheidsraad.

De raad overlegt over een reactie op de vermeende inzet van chemische wapens door het regime van Assad.