Pakistan moet de Afghaanse regering helpen om vredesoverleg mogelijk te maken met de Taliban.

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft de Pakistaanse premier Nawaz Sharif daartoe maandag opgeroepen tijdens zijn eendaagse bezoek aan de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. Sharif heeft hem zijn steun toegezegd, zonder hierover uit te weiden.

Pakistan heeft in de jaren 90 de machtsovername van de radicaalislamitische beweging in Afghanistan gesteund. Toen de Amerikanen de Taliban in 2001 verjoegen, vluchtten veel Taliban naar Pakistan. Daar zijn broeinesten van de Taliban die ook in Pakistan ontwrichtend zijn.

Waarnemers stellen dat Pakistan een dubbelrol speelt en alleen voor de buitenwacht zegt de Taliban aan te pakken, maar hen tegelijkertijd steunt. De Pakistaanse autoriteiten ontkenden dat altijd ten stelligste. De relatie tussen de buurlanden is al jaren gespannen.

Contacten

Karzai wil dat Pakistan helpt contacten te leggen tussen de Taliban en de Afghaanse vredesraad of enkele gevangen hoge Talibanleiders vrijlaat, die dan kunnen bemiddelen. De Taliban praten niet met Karzai omdat ze hem een marionet van de Amerikanen vinden.

Het was het eerste bezoek van de Afghaanse president aan de in juni aangetreden Pakistaanse premier. Karzai zei na afloop van het gesprek dat hij de Pakistanen nadrukkelijk heeft gevraagd om te helpen bij de verzoening in zijn land nadat de buitenlandse troepen daar volgend jaar merendeels zijn vertrokken.

Vredesoverleg

In juni was vredesoverleg gepland tussen de Taliban en de Verenigde Staten. Het kantoor dat de Taliban in de aanloop daarvan openden in Doha, in Qatar, en het hijsen van de vlag van het "islamitische emiraat Afghanistan", leidde tot grote woede bij Karzai. Daarop braken de Taliban het overleg af en sloten ze het kantoor.

Volgens nieuwszender al-Jazeera heeft Karzai in Islamabad vooral aangedrongen op hulp van Pakistan bij de bestrijding van de Taliban-strijders, die in zijn ogen voor beide landen schadelijk zijn.