De Amerikaanse generaal Dempsey en andere leden van het Amerikaanse veiligheidsteam komen zaterdag bijeen om te praten over de mogelijkheden van de VS om te reageren op de vermeende gifgasaanval in Damascus.

Waarschijnlijk zal president Obama ook aanwezig zijn. Dat hebben bronnen binnen de Amerikaanse regering gezegd tegen persbureau Reuters.

Een van de opties die de Verenigde Staten hebben is een aanval met kruisraketten vanaf een van de vier daarvoor geschikte marineschepen die in de Middellandse Zee liggen. Een bron binnen het leger heeft gezegd dat de activiteiten van de VS in de Middellandse Zee zijn uitgebreid. Een schip is al klaar met zijn missie en zou terugkeren naar de VS. Dat gaat niet door.

Waarschijnlijk valt er zaterdag nog geen besluit over de respons van de VS, zegt de bron van Reuters.

Militaire actie

De Amerikaanse Minister van Defensie Chuck Hagel liet vrijdag doorschemeren dat de VS alvast schepen en andere militaire middelen gereed stelt, in afwachting van een opdracht van de Amerikaanse president Barack Obama om tot militaire actie over te gaan.

"Het is de verantwoordelijkheid van defensie om de president opties te geven voor alle mogelijke scenario's", aldus Hagel. "Dat vereist het positioneren van onze troepen en middelen om verschillende opties uit te voeren, welke optie de president ook kiest."

CBS News meldt dat er voorbereidingen gaande zijn voor een aanval met kruisraketten. Zo'n aanval kan pas plaatsvinden als president Obama zijn toestemming daarvoor geeft. Zaterdag zal generaal Martin Dempsey de opties uiteenzetten voor Obama, volgens CBS.

Dure interventie

Obama ziet het voorlopig echter niet zitten om de VS in een nieuwe dure oorlog in Syrië te storten. Obama vindt het vermeende gebruik van chemische wapens door het Syrische regime zeer zorgelijk, maar hij heeft geen haast om Amerikanen in een dure interventie te slepen, aldus de president tegen CNN.

Vandaag maakten westerse veiligheidsdiensten in Syrië bekend dat het regeringsleger deze week chemische wapens heeft ingezet vlakbij Damascus. Ze benadrukken dat het om voorlopige conclusies gaat en dat er nog naar bewijs wordt gezocht.

Grens

Een journalist wees er op dat Obama het gebruik van chemische wapens ooit een absolute grens had genoemd, die de VS tot actie kan aanzetten. Een woordvoerder van het Witte Huis liet echter weten dat hij momenteel geen mankrachten in Syrië verwachtte.

Obama stelde dat wanneer er direct actie wordt ondernomen dit mogelijk kan resulteren in  "een erg moeilijke en dure interventie die juist meer rancune veroorzaakt in de regio". "We moeten strategisch denken aan onze nationale belangen op de lange termijn", aldus de president.

Lees alles over Syrië