Demonstraties in Egypte hebben vrijdag tot schermutselingen tussen voor- en tegenstanders van de afgezette president Mursi geleid. 

In verscheidene steden gebruikten veiligheidstroepen traangas tegen aanhangers van de Moslimbroederschap.

In de stad Tanta, tussen Caïro en Alexandrië, kwam één betoger om en raakten er zeker 25 gewond. De politie hield 20 aanhangers van de broederschap aan voor verboden wapenbezit.

Enkele duizenden mensen deden mee aan de demonstraties, waartoe de Moslimbroederschap had opgeroepen op een ''Vrijdag van Marteling''. Ze betoogden tegen het gewelddadige optreden van de veiligheidsdiensten, waardoor de afgelopen tijd honderden mensen om het leven kwamen.

In de hoofdstad Caïro werd ook gedemonstreerd tegen de vrijlating van oud-president Hosni Mubarak. Hij mocht donderdag de Tora-gevangenis bij de hoofdstad verlaten en werd met een helikopter naar een militair ziekenhuis gebracht.

In de stad Assiut in het zuiden van het land riepen sommige geestelijken de gelovigen op de overgangsregering te steunen, terwijl andere het leger en de politie ervan beschuldigden dat zij een staatsgreep tegen het wettige gezag hebben gepleegd.

Overzicht: Egypte sinds de revolutie van 2011 l Dossier Egypte