Het materiaal dat de Britse politie heeft afgenomen van de partner van de journalist die verslag deed van de afluisterpraktijken van de Amerikaanse dienst NSA, bevat gevoelige informatie die levens in gevaar zou kunnen brengen. 

Dat laat de London Police donderdag weten, meldt persbureau Reuters.

De 28-jarige David Miranda werd zondag bijna negen uur vastgehouden op de Londense luchthaven Heathrow toen hij op weg was naar zijn partner Glenn Greenwald in Brazilië. Zijn mobiele telefoon, laptop, camera en andere elektronische apparaten werden ingenomen.

Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken liet in een verklaring weten dat de politie moet handelen als ze denkt dat iemand ''zeer gevoelige gestolen informatie heeft die terroristen kan helpen''. Volgens de politie zou de informatie die Miranda bij zich had zou, als het materiaal wereldkundig zou worden gemaakt, levens in gevaar kunnen brengen.

Greenwald reageerde woedend op het tijdelijk vasthouden van zijn partner en is van plan agressiever te werk te gaan bij het verspreiden van meer documenten, die hij heeft verkregen via klokkenluider Edward Snowden. Zo zal de Britse spionagedienst niet gespaard blijven.