Bradley Manning, de Amerikaanse militair die vertrouwelijke documenten lekte aan klokkenluiderssite Wikileaks, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 35 jaar.

Dat vonnis heeft een militaire rechter woensdagochtend (lokale tijd) uitgesproken. Manning wordt oneervol ontslagen uit het Amerikaanse leger en verliest een deel van zijn uitbetaalde salaris.

Aanklagers eisten maandag een celstraf van zestig jaar tegen Manning. ''Deze rechtbank moet een signaal geven aan elke soldaat die overweegt om geheime informatie te stelen'', aldus aanklager Joe Morrow toen. 

Mannings advocaat, David Coombs, laat weten dat hij via een presidentieel gratie gaat proberen Manning vrij te krijgen. Als dat niet lukt, dan hoopt hij dat de straf teruggeschroefd gaat worden tot de tijd die hij in voorarrest heeft gezeten.

Het Witte Huis heeft al laten weten dat een gratieverzoek van Manning 'net als alle andere verzoeken zal worden behandeld'. 

Geen emoties

Manning toonde geen emoties toen de rechter, kolonel Denise Lind, de straf bekendmaakte. Hij was eind juli al schuldig bevonden aan twintig aanklachten, onder meer spionage en diefstal. Hij werd vrijgesproken van het zwaarste punt van de tenlastelegging: hulp aan de vijand. Omdat de andere aanklachten tegen hem gegrond werden verklaard, hing hem alsnog een celstraf van maximaal negentig jaar boven het hoofd. 

Manning kan op basis van goed gedrag al vrijkomen als hij eenderde van zijn straf heeft uitgezeten. Wikileaks spreekt daarom van een 'strategische overwinning'. "Bradley Manning kan nu binnen negen jaar al vrijkomen. Volgens onze eerste berekeningen na 4,4 jaar."

Julian Assange laat echter weten dat het enige rechtvaardige is dat Manning per direct vrijgelaten moet worden. "Daarnaast moet hij gecompenseerd worden voor de onrechtvaardige behandeling die hij heeft gekregen. En er moet vastgesteld worden dat er een onderzoek komt naar alle misstanden die hij aan het licht heeft gebracht bij het vrijgeven van de documenten",  aldus Assange in een verklaring.

'Direct vrijlaten'

Amnesty International pleit ervoor om Manning direct vrij te laten. In een reactie laat de mensenrechtenorganisatie weten dat de jaren dat de klokkenluider in de cel heeft gezeten, genoeg straf is geweest.

"In plaats van een boodschap te geven door hem jarenlang de gevangenis in te sturen, zou de Amerikaanse regering haar energie moeten steken in onderzoek naar schendingen van mensenrechten in de 'zogenaamde' oorlog tegen terrorisme."

Amnesty en het Bradley Manning Support Network zijn op internet een petitie gestart waarin Obama wordt gevraagd om Manning gratie te verlenen. Woordvoerder van het Witte Huis Josh Earnest zijn dat er voor een gratieverzoek bepaalde procedures zijn. "Ik wil niet op die procedures vooruitlopen", aldus Earnest.

Het Russische ministerie van Buitenlandse zaken noemt de veroordeling 'onverdedigbaar pittig'.

Wikileaks

De 25-jarige Manning heeft toegegeven dat hij in 2009 en 2010 honderdduizenden rapporten, diplomatieke documenten en video's heeft doorgespeeld aan Wikileaks. 

Een week geleden bood Manning in de rechtszaal zijn excuses aan. "Het spijt me dat mijn daden mensen pijn hebben gedaan. Het spijt me dat ze de Verenigde Staten pijn hebben gedaan", verklaarde hij in een emotioneel betoog. 

"Ik verontschuldig me voor de onverwachte resultaten van mijn daden. De laatste drie jaar zijn een leerzame ervaring voor me geweest", aldus Manning. "Ik wilde alleen maar mensen helpen, geen pijn doen."

Verdediging

De verdediging van Manning heeft tijdens het proces gehamerd op de psychische problemen waar Manning mee zou kampen. Een psychiater die Manning onderzocht, concludeerde dat de militair worstelde met een identiteitsstoornis. Hij zou zich door vrienden en familie in steek gelaten voelen, en liever een vrouw willen zijn. Manning zou volgens zijn verdediging altijd goede bedoelingen hebben gehad en daarom een leven buiten de gevangenis verdienen. 

Manning werd in mei 2010 gearresteerd in Irak, waar hij gestationeerd was. Mensenrechtenorganisaties hebben hun beklag gedaan over de zeer slechte behandeling die hij zou krijgen in de gevangenis.

Bradley Manning: held of verrader?

Veroordeling Bradley Manning

Bradley Manning, de Amerikaanse militair die vertrouwelijke documenten lekte aan klokkenluiderssite Wikileaks, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 35 jaar. © ANP
Manning werd eind vorige maand door de rechter niet schuldig bevonden aan het helpen van de vijand, maar omdat de andere aanklachten tegen hem wel gegrond werden verklaard, hing hem alsnog een celstraf van maximaal negentig jaar boven het hoofd. © ANP
Aanklagers eisten maandag een celstraf van zestig jaar tegen Manning. ''Deze rechtbank moet een signaal geven aan elke soldaat die overweegt om geheime informatie te stelen'', aldus aanklager Joe Morrow toen. © AFP
De man die de WikiLeaks-affaire aan het rollen bracht, werd eerder vrijgesproken op het zwaarste punt van de tenlastelegging: hulp aan de vijand. Manning werd in mei 2010 in Irak gearresteerd. © AFP
Bradley Manning arriveert woensdag bij de rechtbank van Fort Meade in Maryland in afwachting van zijn veroordeling. © AFP
Amerikanen protesteren buiten de rechtbank tegen de veroordeling van Manning. © AFP
Manning kan op basis van goed gedrag al vrijkomen als hij eenderde van zijn straf heeft uitgezeten. Wikileaks spreekt daarom van een 'strategische overwinning'. "Bradley Manning kan nu binnen negen jaar al vrijkomen. Volgens onze eerste berekeningen na 4,4 jaar." © AFP
Amnesty International pleit ervoor om Manning direct vrij te laten. In een reactie laat de mensenrechtenorganisatie weten dat de jaren dat de klokkenluider in de cel heeft gezeten, genoeg straf is geweest. © AFP