Een Egyptische rechtbank in Caïro heeft woensdagmiddag de vrijlating van oud-president Hosni Mubarak gelast, dat meldt justitie in de hoofdstad.

Wanneer en of de inmiddels 85-jarige Mubarak daadwerkelijk vrijkomt is nog niet zeker. Volgens Reuters gaat de aanklager niet in hoger beroep tegen de vrijlating.

De oud-president wordt volgens het bureau van de Egyptische premier onder huisarrest geplaatst zodra hij uit de gevangenis is vrijgelaten. De legerleiding heeft hiertoe een bevel uitgevaardigd, gebruikmakend van de noodtoestand.

Mubaraks advocaat zegt tegen persbureau Reuters dat zijn cliënt "misschien donderdag" het gevangeniscomplex van Torah aan de zuidrand van Caïro zal verlaten.

Corruptiezaken

Tegen de oud-president lopen meerdere zaken, waaronder twee corruptiezaken. In een daarvan stelde de aanklager maandag al dat hij geen aanleiding zag Mubarak langer vast te houden. Over de ander sprak de rechtbank zich woendag uit, dat was volgens Reuters de laatste zaak waarin Mubarak formeel kon worden vastgehouden in voorarrest.

Een topman van de gevangenis van Torah heeft volgens AP tegen het onafhankelijk televisiestation CBC gezegd dat zijn kantoor donderdag aan de aanklagers zal vragen of Mubarak gezocht wordt voor andere zaken. Als dat niet zo is, wordt hij volgens hem vrijgelaten.

Veroordeeld

Mubarak is ook aangeklaagd voor het bloedige neerslaan van betogingen tegen zijn autoritaire bewind, begin 2011. Daarbij kwamen meer dan 800 mensen om het leven.

In een van die zaken werd Mubarak vorig jaar veroordeeld tot levenslang, maar begin dit jaar werd besloten dat dat proces over moet. Het gevolg van zijn vrijlating zou zijn dat hij die rechtszaak thuis mag afwachten. Dit proces gaat eind deze maand verder.

Mubarak regeerde Egypte bijna 30 jaar tot zijn regime op 11 februari 2011 ten val werd gebracht. Hij werd opgepakt en zit vast sinds april 2011.

Mursi

Sinds Mubaraks opvolger Mohamed Mursi begin juli door het leger werd afgezet, is de situatie in Egypte uiterst gespannen.

Vorige week kwamen honderden mensen om bij gewelddagige confrontaties tussen veiligheidsdiensten en aanhangers van Mursi en diens partij de Moslimbroederschap. Afgelopen tijd zijn zeker duizend aan de islamistische beweging gelieerde personen opgepakt.

Overzicht: Onrust en geweld in Egypte houden aan | Dossier Egypte