Bij een gifgasaanval in de buurt van Damascus zijn woensdagochtend honderden mensen om het leven gekomen. 

Persbureau AFP meldt op basis van verklaringen van activisten dat 1.300 mensen zijn omgekomen, waaronder vrouwen en kinderen. Honderden mensen zouden bovendien gewond zijn geraakt. 

De Syrische overheid ontkent via de staatstelevisie chemische wapens te hebben afgevuurd.

Volgens de oppositie vuurden troepen van de regering "raketten met giftige lading" af op de buitenwijken Zamalka, Arbeen en Ein Tarma, in het oosten van hoofdstad. De inwoners van deze voorsteden staan voornamelijk bekend als tegenstanders van Assad.  

"Veel van de slachtoffers zijn vrouwen en kinderen", laat een verpleegkundige van een lokaal ziekenhuis aan Reuters weten. "Ze kwamen binnen met grote pupillen, koude ledematen en schuim in hun mond. Volgens artsen zijn dat typische symptomen bij slachtoffers van een aanval met zenuwgas."

Op beelden gepubliceerd op internet is volgens de activisten te zien hoe slachtoffers van de aanval in provisorische hospitaals worden behandeld. Of de beelden authentiek zijn, is niet bekend.

Op andere foto's die zijn verstrekt door het staatspersbureau Shaam zijn grote aantallen levenloze lichamen te zien. Van verwondingen of bloed op de lichamen is geen sprake. Of deze foto's van woensdag zijn is echter evenmin te verifiëren. 

Oproep aan VN

Secretaris-generaal Nabil Elaraby van de Arabische Liga heeft de Verenigde Naties opgeroepen de gifgasaanval onmiddelijk te onderzoeken. En ook de Europese Unie roept op tot een grondig en snel onderzoek.

Groot-Brittannië gaat het incident onder de aandacht brengen van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. De Britse minister van Buitenlandse Zaken, William Hague, riep Syrië ook op VN-inspecteurs toegang te geven tot de plek van de aanvallen.

Inspectie

Zondag kwamen inspecteurs van de Verenigde Naties aan in Damascus, om daar beschuldigingen van het gebruik van chemische wapens te onderzoeken. Of de inspecteurs ook deze aanval gaan onderzoeken is niet bekend.

Onder de inspecteurs bevindt zich ook een aantal wapenexperts van de in Den Haag gevestigde Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW).

Het leger van Assad wordt ervan verdacht nog over grote voorraden sarin- en mosterdgas te beschikken. De Syrische overheid ontkent het gebruik van chemische wapens en beschuldigt de rebellen juist van het inzetten van gas.

Timmermans

"Zeer verontrustende berichten over een mogelijke gifgasaanval in Syrië", reageert minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans op zijn Facebookpagina

"Cruciaal dat de VN, die al met een onderzoeksteam in het land aanwezig is, meteen toegang krijgt tot het gebied waar de aanval mogelijk heeft plaatsgevonden. Nu de EU toch in Brussel bijeen is, zal ik voorstellen dat de EU de VN oproept meteen met een onderzoek ter plekke te beginnen."

Profiel: Beeld van Assad begint te kantelen l Achtergrond: Conflict Syrië in patstelling l Dossier Syrië

Vermeende gifgasaanval Syrië (pas op: mogelijk schokkend)