Japan zal het alarmniveau van de verwoeste kerncentrale Fukushima woensdag naar niveau 3 verhogen, dat staat voor een 'ernstig incident' op de internationale schaal voor stralingsgevaar, INES.

Dat meldt Reuters woensdag. De INES-schaal loopt van niveau 1 tot 8, waarbij 8 de meest riskante situatie aanduidt.

Met het verhogen van het alarmniveau onderstreept Japan de nog steeds toenemende crisis rondom de verwoeste kerncentrale. Eerder sprak men van alarmniveau 1, dat slechts een 'afwijking' aanduidt.

"Afgaand op de hoeveelheid water en de dichtheid van de straling in het verontreinigde water is een beoordeling van niveau 3 toepasselijk", aldus een document van de Japanse toezichthouder van nucleaire activieiten, NRA.

Water

Uit een van de opslagtanks van de kerncentrale is zo'n 300.000 liter radioactief water gelekt, meldde beheerder van de kerncentrale Tepco al dinsdag. Bij de poel water is een stralingsniveau van 100 millisievert per uur gemeten: vijfmaal de jaarlijks toegestane hoeveelheid voor medewerkers van kerncentrales.

Het water is naar alle waarschijnlijkheid door een klep in een goot rond de tank beland en deels in de bodem gesijpeld, verklaarde Tepco. De poel water die daarbij ontstond is inmiddels al weggepompt, evenals het water dat zich nog in de tank bevond.

Geschokt

China toonde zich woensdag ''geschokt'' door het nieuwe lek. ''We hopen ernstig dat Japan een einde kan maken aan de negatieve effecten van de nasleep van het nucleaire incident van Fukushima'', aldus een verklaring van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

Alle berichten over Fukushima