De Filipijnse hoofdstad Manilla staat voor meer dan de helft onder water. De ongekend zware regenval en de daarmee gepaard gaande overstromingen hebben van wegen rivieren gemaakt. 

Tienduizenden mensen zitten vast in hun huizen en in opvangcentra. Zeker acht mensen zijn omgekomen.

Moessonregens en de tropische storm Maring (internationale naam Trami) hebben de miljoenenstad in minder dan 24 uur doen onderlopen. De regen die normaal in een maand valt, is in een dag naar beneden gekomen.

Meer dan tweehonderd evacuatiecentra zijn ingericht in Manilla en de omliggende provincies. Tienduizenden mensen zijn al opgevangen. Volgens de regering zijn meer dan zeshonderdduizend mensen getroffen door het wassende water.

Onbegaanbaar

De regenval heeft onder meer aardverschuivingen veroorzaakt en wegen onbegaanbaar gemaakt, melden Filipijnse media dinsdag. In sommige wijken staat het water 2 meter hoog.

Financiële markten hebben de handel stopgezet en veel banken en bedrijven zijn gesloten. Een deel van de vluchten van en naar de stad is geannuleerd. Ook het Ninoy Aquino International Airport heeft last van het slechte weer.

Weersverwachtingen

De weersverwachtingen in Manilla zijn inmiddels iets beter, maar de provincies rond de hoofdstad zetten zich schrap. De weerdiensten hebben gewaarschuwd voor verdere regenval, tot wel 40 millimeter per uur. De moessonregens trekken naar verwachting door naar het noorden.

De Filipijnen hebben altijd zwaar te lijden onder noodweer. Het land krijgt ieder jaar zo'n 20 tropische cyclonen te verduren.

Bekijk beelden: