Uit een opslagtank van de verwoeste Japanse kerncentrale Fukushima Dai-ichi is zo'n 300.000 liter radioactief water gelekt. 

Dat heeft de beheerder van de centrale, Tepco, dinsdag gezegd. Niet eerder lekte zoveel radioactief water uit opslagtanks bij Fukushima.

Het water is waarschijnlijk door een klep in een goot rond de opslagtank beland en deels in de bodem gesijpeld, aldus Tepco. Inmiddels is de poel die daarbij ontstond weggepompt, evenals het water dat zich nog in de tank bevond, zodat het elders kan worden opgeslagen.

Boven de poel is een stralingsniveau van 100 millisievert/uur gemeten - vijfmaal de jaarlijks toegestane hoeveelheid voor medewerkers van kerncentrales.

Nadat de kerncentrale in 2011 door een aardbeving en daaropvolgende tsunami werd verwoest, werden rond de centrale honderden opslagtanks gebouwd om de enorme hoeveelheid water in op te slaan die gebruikt werd voor het koelen van de smeltende reactorkernen. Eerder dit jaar werden lekkages geconstateerd bij vier andere opslagtanks.

Bekijk de verklaring van de exploitant van de kerncentrale:

Alle berichten over Fukushima