Justitie in Egypte is een nieuw onderzoek begonnen naar de afgezette president Mohamed Mursi. 

Hij wordt beschuldigd van betrokkenheid bij de dood van betogers in december vorig jaar. Dat meldde de website van de staatstelevisie maandag. Justitie heeft hem een voorlopige hechtenis van 2 weken opgelegd.

Donderdag verlengde justitie in een andere zaak de periode van detentie van Mursi met 30 dagen. In die zaak wordt de begin juli afgezette president ervan beschuldigd dat hij met de radicale Palestijnse beweging Hamas heeft samengespannen bij een bevrijdingsactie van gevangenen in 2011.

Op 5 en 6 december vorig jaar betoogden demonstranten voor het presidentieel paleis tegen een wijziging van de grondwet. Mursi wilde daarmee de bevoegdheden van justitie verkleinen en zijn eigen macht vergroten. 11 demonstranten kwamen om.

Aanhangers van de Moslimbroederschap, waaruit Mursi is voortgekomen, mishandelden andere betogers. Een strafrechter sprak maandag 19 betogers vrij die na de demonstraties van 5 en 6 december waren aangehouden. Zij werden ervan beschuldigd dat zij hadden geprobeerd het paleis te bestormen.

Overzicht: Egyptenaren dwingen opnieuw vertrek president af

Achtergrond Mursi l Achtergrond Mansour l Dossier Egypte