Een rechtszaak tegen de Egyptische oud-president Hosni Mubarak over het verduisteren van overheidsgeld is maandag geseponeerd. Volgens zijn advocaat kan Mubarak deze week mogelijk vrij komen.

De aanklagers zien geen brood meer in deze procedure en de rechtbank besloot daarom de 85-jarige Mubarak wat deze zaak betreft op vrije voeten te laten stellen.

De aanklagers hadden geprobeerd aan te tonen dat Mubarak met anderen, onder wie zijn twee zoons Alaa en Gamal, overheidsgeld heeft weggesluisd om bouwprojecten van de familie Mubarak te betalen. Ze worden ervan beschuldigd geld achterover te hebben gedrukt bij de verkoop van Egyptische gas aan buurland Israël.

Een van de advocaten van de beklaagde zei dat de ex-president daadwerkelijk deze week vrij zou kunnen komen, omdat een andere zaak over vermeende corrupte praktijken van Mubarak ook snel lijkt te stranden. Wanneer dat deze week gebeurt, valt de juridische basis voor de gevangenhouding van de voormalige president weg.

Beroep

De 85-jarige Mubarak werd in juni vorig jaar al tot levenslang veroordeeld wegens zijn rol bij het bloedig neerslaan van betogingen in de nadagen van zijn bewind begin 2011, daarvoor moet hij wel opnieuw terechtstaan.

Hij wacht op een herziening van het proces, maar de voorlopige hechtenis die de wet in deze zaak voorschrijft, is al verlopen.

Ook zijn toenmalige minister van Binnenlandse Zaken Habib al-Adly is al tot levenslang veroordeeld wegens het geweld rond de demonstraties. Rechters hebben echter een nieuw proces bevolen nadat zowel de aanklagers als de verdedigers in beroep waren gegaan. De aanklagers zeggen dat ze nu over nieuw bewijs beschikken.

2011

Mubarak regeerde Egypte vanaf 1981 bijna 30 jaar. De president kwam op 11 februari 2011 ten val na dagenlange demonstraties tegen zijn bewind. Daarbij kwamen begin 2011 meer dan 800 mensen om het leven.

De oud-president zit net als zijn zoons vast in het gevangeniscomplex van Torah aan de zuidrand van Caïro. Mubarak was een luchtmachtgeneraal en de vierde militaire leider van het land sinds de staatsgreep van 1952. 

De eerste burgerpresident van de republiek Egypte was de vorig jaar gekozen Mohammed Mursi. Die is 3 juli afgezet door het leger. Waar Mursi is gebleven is nog steeds niet bekend. Tal van topfiguren van de Moslimbroederschap, de beweging waaruit Mursi voorkomt, zijn ook in Torah opgesloten.

Dossier Egypte