Twee Syrische Nederlanders die dit weekend zijn opgepakt in Turkije vlakbij de grens met Syrië, zijn maandagochtend vrijgelaten. Een Nederlandse journalist zit nog vast.

Alaa Abdulfatah en haar 17-jarige zoon waren opgepakt in Turkije vlakbij de grens met Syrië. Ze heeft maandagochtend getwitterd dat ze zijn vrijgelaten.

Een derde Nederlander, de 35-jarige freelancejournalist Bud Wichers, zit nog vast. Hij werkt voor internationale persbureaus, waaronder Reuters en ANP.

De 39-jarige Abdulfatah komt uit Delft en is van Syrische afkomst. "Zij en haar zoon hebben een Syrisch paspoort en daarom zijn zij vrijgelaten. Voor mij gelden andere regels bij het illegaal de grens overgaan", vertelde Wichers maandag telefonisch tegen het ANP vanuit de cel.

Het is nog niet bekend wanneer Wichers wordt vrijgelaten. Hij heeft naar eigen zeggen contact gehad met de Nederlandse ambassade. "De Turkse inlichtingendienst wilde de interviews zien die ik heb gedaan en telefoonnummers weten. Ze zijn vriendelijk, maar het is lastig communiceren."

Geboorteplaats

Wichers maakte in de Syrische plaats Amuda een documentaire, zo vertelt hij. Zaterdagavond keerden het drietal uit Syrië terug naar Turkije. "We keerden zaterdagavond terug via een oude smokkelroute. Dat is ook voor de Koerden hier de enige weg om het land in of uit te komen."

Amuda is de geboorteplaats van Abdulfatah en zij liet de journalist de plaats zien. Moeder en zoon hebben daar ook familie bezocht. Ze blijven volgens Wichers tot 27 augustus in Turkije en komen dan terug naar Nederland. "Op het vliegveld zal pas blijken of dat zonder problemen kan."

Abdulfatah liet zondagavond in een tweet aan het ministerie van Buitenlandse Zaken weten dat zij en Wichers vast zaten in Mardin, een eeuwenoude Turkse grensplaats.