De partner van een journalist die verslag deed van de afluisterpraktijken van de Amerikaanse geheime dienst NSA is bijna 9 uur lang vastgehouden op Heathrow Airport in Londen.

Dat meldt de journalist, Glenn Greenwald (in beeld op foto), zondag op de site van The Guardian, waarvoor hij ook stukken over de NSA schreef.

David Miranda, een Braziliaans staatsburger, was onderweg van Berlijn naar Rio de Janero toen hij werd aangehouden door de Britse autoriteiten op basis van de Britse anti-terreurwet.

De wet maakt het mogelijk om mensen maximaal negen uur lang te ondervragen zonder ze daadwerkelijk te arresteren, wanneer zij zich in op een vliegveld of bij een  haven- of grensgebied begeven.

Deze maatregel wordt vaak gebruikt om mensen bij binnenkomst van het Verenigd Koninkrijk te ondervragen. Veruit de meeste mensen worden binnen een uur weer vrijgelaten, meldt The Guardian.

Miranda werd echter voor bijna de volle negen uur vastgehouden. Zijn mobiele telefoon, laptop, camera en andere elektronische apparaten zijn ingenomen.

Snowden

De man van Miranda, journalist Glen Greenwald, interviewde Snowden en gebruikte 15.000 tot 20.000 documenten van Snowden om de afluisterpraktijken van inlichtingendienst NSA te onthullen. Miranda zelf had in Berlijn de Amerikaanse filmmaakster Laura Poitras bezocht, die zich ook bezighoudt met de documenten van Snowden.

Greenwald zegt in zijn blog de aanhouding te zien als een grove aanval op de persvrijheid en een poging tot intimidatie. The Guardian stelt in een reactie verbijsterd te zijn en eist opheldering van de Britse autoriteiten.

Vijf dingen die je moet weten over internetspionage van de VS

Alles over PRISM in ons dossier