Het terreurnetwerk al-Qaeda plant aanslagen op treinen in Europa, daar houdt Duitsland rekening mee. Voor het Nederlandse spoor zouden daar geen aanwijzingen voor zijn.

Dat meldt de Duitse krant Bild maandag op basis van informatie van de veiligheidsdiensten.

In Duitsland wordt rekening gehouden met zowel een bomaanslag op treinen als aanslagen op en sabotage van spoor, bovenleidingen en treintunnels. De Duitse veiligheidsdiensten, waar de krant zich op baseert, zijn in staat van paraatheid.

De informatie over de geplande aanslagen zou afkomstig zijn van de Amerikaanse geheime dienst NSA, die een paar weken geleden telefoongesprekken afluisterde tussen hooggeplaatste leden van al-Qaeda.

De Duitse autoriteiten hebben volgens de krant ruim twee weken geleden "onzichtbare maatregelen getroffen" op stations en op ICE-tracés.

Reactie Duitse ministerie

Duitsland heeft maandag mediaberichten over dreigende terreuraanvallen op treinen in Europa gerelativeerd. ''De veiligheidssituatie is niet veranderd'', aldus het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken maandag. Er zouden geen aanwijzingen zijn voor een grotere terreurdreiging.

Bronnen binnen de veiligheidsdiensten meldden maandag dat de toch al strenge veiligheidsmaatregelen niet zijn verscherpt.

Nederlandse spoor

Er zijn geen aanwijzingen dat al-Qaeda aanslagen voorbereidt op het Nederlandse spoor. Dat zegt een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in een reactie.

Volgens de zegsman is de informatie niet nieuw en is er niets wat wijst op een concrete dreiging gericht op Nederland. "Het gaat om oude informatie, die al langer bij ons bekend is", legde de woordvoerder uit.

In Nederland zijn aanvullende maatregelen niet nodig, zegt de NCTV. Wel is er 'extra waakzaamheid' rond treinen naar België, zo liet de NCTV eerder deze maand al weten. Ook worden vluchten naar de Verenigde Staten op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten extra in de gaten gehouden. 

Reiswaarschuwing

Bij Nederlandse belangen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika is wel sprake van een verhoogd risico voor aanslagen. Daarom is de ambassade in Jemen tijdelijk gesloten. 

De NSA, in opspraak vanwege wereldwijde spionagepraktijken, gaf begin augustus al een wereldwijde reiswaarschuwing voor Amerikaanse burgers. Ook dat had te maken met mogelijke acties van al-Qaeda. De waarschuwing geldt aanvankelijk tot 31 augustus.