In Noord-Sumatra zijn zondag tientallen gevangenen uit een gevangenis ontsnapt na een oproer. Het is de tweede uitbraak uit een gevangenis in de westelijke Indonesische provincie binnen korte tijd.

Het oproer in de Labuhan Ruku-gevangenis in het district Batubara brak uit toen een groep gevangenen van elders werd overgeplaatst, zei gevangenismedewerker Wibowo Joko Harjono.

Gevangenen gijzelden twee bewakers en stichtten brand. Ongeveer dertig gedetineerden zagen kans over de gevangenismuur te klimmen en te ontsnappen. In de op driehonderd gevangenen berekende inrichting zaten ongeveer achthonderd gevangenen.

Politieagenten en militairen hebben wegen in de omgeving van de gevangenis afgezet om ontsnapte gevangenen te vangen. De gevangenis ligt ongeveer 140 kilometer van de provinciehoofdstad Medan.

Eerdere uitbraken

In juli wisten ongeveer 240 gevangenen onder wie veroordeelde moslimterroristen uit een gevangenis in Medan te ontsnappen, eveneens na een oproer, waarbij vijf mensen om het leven kwamen. Ongeveer negentig ontsnapte gevangenen zijn nog op vrije voeten.