Zeker 36 mensen die waren opgepakt tijdens onlusten in Caïro zijn zondag om het leven gekomen tijdens een transport. Dat hebben veiligheidsbronnen in het Arabische land laten weten.

Over de omstandigheden waaronder de gedetineerden zijn omgekomen, bestaat onduidelijkheid.

Volgens persbureau MENA en de Egyptische staatstelevisie behoorden alle 36 personen tot de Moslimbroederschap. Zij zouden gedood zijn toen zij met hulp van medestanders probeerden te ontsnappen tijdens hun vervoer naar een gevangenis.

Medewerkers van de Egyptische veiligheidsdiensten melden daarentegen dat de gedetineerden zijn gestikt nadat agenten traangasgranaten in de vrachtwagen hadden geschoten waarin zij werden vervoerd. De functionarissen spreken ook tegen dat alle arrestanten tot de Moslimbroederschap behoorden.

Betoging

Eerder op de dag werd bekend dat de Moslimbroederschap een voor zondag geplande grote demonstratie in Caïro had geschrapt. De beweging, waaruit de afgezette president Mohamed Mursi is voortgekomen, liet weten dat het besluit uit veiligheidsoverwegingen is genomen.

Bij confrontaties tussen veiligheidsdiensten en aanhangers van de Moslimbroederschap zijn in de afgelopen week vele honderden doden gevallen. Ook in het weekeinde waren er gewelddadige confrontaties.

Zaterdag kwamen bij ongeregeldheden verspreid over het land 79 mensen om het leven en raakten 550 anderen gewond. Dat heeft persbureau MENA gemeld op basis van cijfers van de regering.

Het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken meldde dat onder de doden zeker zeventig politiemensen en andere veiligheidsfunctionarissen zijn.

Gewonden

Zondag waren er onder meer gevechten tussen aanhangers en tegenstanders van Mursi in de noordelijke provincie al-Buhaira. Volgens Egyptische media raakten tientallen mensen gewond toen inwoners van het stadje Etai al-Baroud betogende aanhangers van de Moslimbroederschap aanvielen.

De Egyptische legerleider Abdel Fattah al-Sisi riep de Moslimbroederschap zondag op hun protest op te geven. Hij nodigde de oppositiebeweging uit weer mee te doen aan het democratisch proces. Hij herhaalde dat het leger niet uit is op de macht. 

''In Egypte is plaats voor iedereen'', zei al-Sisi. ''Maar we zullen niet passief blijven als het land wordt verwoest en de bevolking wordt bedreigd.''

Al-Sisi heeft zondag gezegd dat het leger geen geweld meer zal dulden. "De eer om het volk te verdedigen is het leger veel dierbaarder dan het heersen over Egypte', zei al-Sisi volgens de staatstelevisie op een bijeenkomst van militaire commandanten en politiechefs.

Grondwet

Volgens een tijdsbestek dat het leger heeft opgesteld moet de grondwet worden aangepast en dienen er in 2014 presidents- en parlementsverkiezingen te worden gehouden. 

"Wij hebben veel kansen gegeven (...) om de crisis vreedzaam te beëindigen en roepen de aanhangers van het vorige regime op deel te nemen aan het herbouwen van het het democratische pad en te integreren in het politieke proces en de toekomstkaart, in plaats van de confrontatie te zoeken en de Egyptische staat te vernietigen", aldus Al-Sisi.

Overzicht: Egyptenaren dwingen opnieuw vertrek president af

Achtergrond Mursi l Achtergrond Mansour l Dossier Egypte