Egyptische ordetroepen hebben de door aanhangers van ex-president Mohamed Mursi bezette Al-Fatah-moskee bestormd. 

Honderden medestanders van de afgezette president, die zich vrijdag na de bloedige onlusten van vrijdag in de moskee in Caïro hadden verschanst, zijn opgepakt. Het dodental van het geweld van vrijdag is bijgesteld naar 173; bijna dubbel zo hoog als de autoriteiten eerder meldden. 

De politie en het leger drongen zaterdagmiddag de moskee aan het Ramsesplein binnen. Voordien hadden zij het gebouw met traangas bestookt. De ordetroepen waren lang verwikkeld in een vuurgevecht met gewapende mannen die zich in de minaret van het bedehuis verschuilden. 

Volgens de staatstelevisie werd vanuit die hoge positie op agenten en militairen geschoten. Het leger beschuldigde bezetters van de moskee van het op de korrel nemen van belendende gebouwen. Een kantoorpand aan het plein vatte tijdens de schotenwisseling vlam en stond uren in brand. 

Verschanst

Honderden Moslimbroeders hadden zich in de nacht van vrijdag op zaterdag verschanst in de moskee aan het centraal gelegen plein in de hoofdstad.

De ordetroepen onderhandelden zaterdagochtend met de bezetters van de moskee en beloofden hun een vrije aftocht. Een kleine groep Moslimbroeders verliet daarop het gebouw onder politiegeleide. Maar de achterblijvers gaven geen krimp. Ze hadden de deuren van de Al-Fatah-moskee met meubilair gebarricadeerd en lieten de politie niet binnen. 

De moskee was na de bloedige gevechten tussen ordetroepen en demonstranten van vrijdag op het Ramsesplein ingericht als veldhospitaal en lijkenhuis. Veel betogers vluchtten vrijdag de moskee in uit angst voor de politie en regeringsgezinde knokploegen. 

Protesteren

De aanhang van Mursi heeft eerder aangekondigd ook zaterdag de straat op te gaan om te protesteren tegen de afzetting van hun voorman en de machtsgreep van het leger. 

Vrijdag demonstreerden al tienduizenden aanhangers van de Moslimbroederschap in Caïro en in andere steden in Egypte. Ze trotseerden de waarschuwingen van de autoriteiten, die de noodtoestand hebben afgekondigd. Het kwam tot bloedige gevechten tussen betogers, omwonenden en ordetroepen. 

Overzicht: Egyptenaren dwingen opnieuw vertrek president af

Achtergrond Mursi l Achtergrond Mansour l Dossier Egypte