De Irakese regering wijst de inzet van Amerikaanse drones tegen terreurgroep al-Qaeda niet af. 

Dat zei de Iraakse minister van Buitenlandse Zaken, Hoshiyar Zebari, vrijdag (plaatselijke tijd) in Washington. Een voorwaarde voor de inzet van de onbemande vliegtuigjes is wel dat de Amerikanen slachtoffers onder omstanders vermijden.

De minister erkende dat zijn regering er niet in slaagt de terroristen effectief aan te pakken. Iedere maand worden gemiddeld dertig zelfmoordaanslagen gepleegd. Daardoor kwamen de laatste maanden duizenden Irakese burgers om het leven.

Zebari vroeg de Amerikanen tijdens zijn bezoek aan Washington dan ook dringend om hulp. Volgens de minister hebben de Amerikanen ''veel ervaring'' met het aanpakken van terreurgroepen in het land. Die ervaring in het vergaren en analyseren van informatie over terroristen ging volgens Zebari verloren, toen de westerse troepen het land verlieten.

Opvallend

Inmiddels lijkt het water de Iraakse regering aan de lippen te staan. Zelfs de inzet van de in veel landen beruchte drones is voor de Irakezen bespreekbaar, zei Zebari. Die uitspraak is opvallend, omdat de inzet van de onbemande vliegtuigjes juist tot spanningen leidt tussen de VS en andere landen, zoals Pakistan.

Ook hulp bij het in de gaten houden van de Irakese grenzen zou worden gewaardeerd, liet de minister weten. Overigens worden niet alle vormen van hulp op prijs gesteld. Zebari liet weten dat zijn regering nog steeds geen behoefte heeft aan de inzet van Amerikaanse militairen.