De Republikeinse partij in de Verenigde Staten dreigt debatten op CNN en NBC te boycotten bij de volgende verkiezingen voor het presidentschap.

De partij is boos omdat de televisiezenders werken aan verschillende programma's over democrate Hillary Clinton, een mogelijke rivale van de volgende Republikeinse presidentskandidaat.

De nieuwszenders maken onder meer een documentaire en een miniserie over de politica. ''Weinig meer dan uitgebreide reclames voor ex-minister Clinton'', oordeelde het Nationale Comité van de Republikeinen (RNC), dat eist dat de programma's worden geschrapt.

Gebeurt dat niet, dan volgt een boycot, besloot het comité vrijdag unaniem.

Niet objectief

Volgens de partij bewijzen de programma's dat CNN en NBC niet objectief zijn. ''Een zender die miljoenen dollars uitgeeft om Hillary Clinton in de schijnwerpers te zetten, is een zender die duidelijk vooringenomen is. En een zender die tijdens de voorverkiezingen geen enkel Republikeins debat gaat organiseren'', dreigde RNC-voorzitter Reince Priebus.

Het is de vraag of de Republikeinen hun zin krijgen. Volgens NBC wordt de miniserie gemaakt door de afdeling entertainment, die niets te maken heeft met de bedrijfstak die het nieuws verzorgt. CNN liet weten dat de partij beter had kunnen wachten tot de documentaire af is.

''Helaas waren ze daar niet toe bereid'', stelt de nieuwszender.

Democraten

De Democraten reageerden laconiek op de geplande boycot. Volgens een woordvoerder van de partij zouden de Republikeinen er beter aan doen met goede plannen te komen om de middenklasse voor zich te winnen.

''Maar met het besluit van vandaag is het hun aanpak geworden om contact te leggen met nog minder kiezers'', aldus een woordvoerder.