Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Egypte aangescherpt. Vanaf vrijdag worden ook alle niet-essentiële reizen naar de populaire toeristenresorts aan de Rode Zee en Golf van Akaba afgeraden.

Minister Frans Timmermans heeft hiertoe vrijdag besloten vanweg de 'ongewisse situatie' in het land. "Iedereen moet voor zichzelf een afweging maken of de geplande reis en het verblijf noodzakelijk is of niet", zo luidt de waarschuwing. Voor andere delen van het land bestond al een negeatief reisadvies.

De situatie in Egypte is uiterst gespannen sinds woensdag in verschillende steden confrontaties tussen aanhangers van de in juli afgezette president Mohamed Mursi en regeringstroepen uitmondden in een bloedbad. Er vielen meer dan 600 dodelijke slachtoffers, bijna 4000 mensen raakten -volgens de officiële cijfers- gewond. In badplaats Hurghada leidden schermutselingen die dag ook tot een dode. 

Ook vrijdag is het weer bijzonder onrustig in het Noord-Afrikaanse land. Duizenden aanhangers van de Moslimbroederschap, partij van de verdreven Mursi, gingen in hoofdstad Caïro en andere steden de straat op en vielen er enkele tientallen doden. 

Week

De Moslimbroederschap heeft opgeroepen tot een week van dagelijkse protesten tegen het gewelddadige optreden van de autoriteiten tegen betogers. 

''We roepen het Egyptische volk op om dagelijks te protesteren tot er een einde komt aan de staatsgreep'', aldus de islamistische beweging. De Moslimbroederschap wil dat de afgezette president Mohamed Mursi terugkeert.

Reisorganisaties

Een aantal grote Nederlandse reisorganisaties vliegt dit weekeinde geen mensen meer naar Egypte. De toestellen gaan wel die kant op, maar alleen om passagiers op te halen. Corendon gaat zaterdag met twee vliegtuigen naar Hurghada en Sharm-el-Sheikh om Nederlandse passagiers op te halen. TUI Nederland (Arke, Kras en Holland International) stuurt zaterdag en zondag een toestel.

Corendon en TUI Nederland reageren daarmee op het aangescherpte reisadvies. ''We nemen 300 mensen mee terug'', aldus een woordvoerder van Corendon. ''Woensdag vliegen we nog eens die kant op om Nederlandse passagiers weg te halen.''

TUI Nederland heeft 2605 Nederlanders in Egypte zitten en is niet blij met het 'vage' advies van het ministerie, dat mensen aanraadt om ook niet meer naar de resorts te gaan. ''Mensen mogen dus zelf besluiten. Nu ontstaat een soort vacuüm. Daarom zijn we genoodzaakt om een tussenmaatregel te nemen'', zo stelt een woordvoerder. ''We brengen niemand meer weg en halen alleen maar mensen op. Zaterdag nemen we een besluit over wat we na het weekeinde doen.''

Omboeken

Neckermann, onderdeel van Thomas Cook, laat mensen die een reis hebben geboekt naar Egypte ook niet meer vertrekken. Volgens een woordvoerster geldt deze maatregel voorlopig tot 31 augustus. In totaal gaat het om circa 1600 mensen. Zij krijgen de betaalde reissom terug of kunnen hun reis omboeken naar een andere bestemming.

OAD, een andere reisorganisatie, volgt het besluit van de calamiteitencommissie van de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR). De organisatie neemt vrijdag contact op met passagiers die zaterdag willen vertrekken om ze op de hoogte te brengen van het vernieuwde reisadvies van het ministerie, dat nu adviseert om ook niet meer naar de resorts te gaan.

Reisorganisaties

Nederlandse reisorganisatie Corendon vliegt zaterdag met twee lege toestellen naar de Egyptische plaatsen Hurghada en Sharm-el-Sheikh om Nederlandse passagiers op te halen. Dat meldde een woordvoerder vrijdag. Corendon reageert daarmee op het eerder die dag door Buitenlandse Zaken aangescherpte reisadvies.

''We nemen 300 mensen mee terug'', aldus een woordvoerder. ''Woensdag vliegen we nog eens die kant op om Nederlandse passagiers weg te halen.''

Neckermann, onderdeel van Thomas Cook, laat mensen die een reis hebben geboekt naar Egypte niet meer vertrekken. Volgens een woordvoerster geldt deze maatregel voorlopig tot 31 augustus. In totaal gaat het om circa 1600 mensen. Zij krijgen de betaalde reissom terug of kunnen hun reis omboeken naar een andere bestemming.

Overzicht: Egyptenaren dwingen opnieuw vertrek president af

Achtergrond Mursi l Achtergrond Mansour l Dossier Egypte