De Verenigde Staten willen de onlangs vrijgelaten Mexicaanse ex-drugsbaron Rafael Caro Quintero zelf berechten.

De Mexicaanse openbaar aanklager maakte woensdag (lokale tijd) bekend dat de Amerikanen de arrestatie van Quintero eisen.

Quintero zat in eigen land 28 jaar in de cel, wegens de moord op Enrique Camarena in 1985. Camarena was een agent van de Amerikaanse anti-narcoticabrigade DEA. Quintero had eigenlijk 40 jaar achter de tralies moeten zitten, maar de rechter reduceerde zijn vonnis onlangs met 12 jaar. Volgens de magistraat waren fouten gemaakt bij het proces.

Onthutst

De vrijlating was een klap in het gezicht van de VS, die al eerder lieten weten de Mexicaan op eigen grondgebied te willen berechten. Ook verschillende Mexicaanse politici reageerden onthutst op het vrijkomen van Quintero. De Amerikaanse oproep hem te arresteren, geldt als het begin van een formeel uitleveringsproces.

Het is overigens twijfelachtig of Quintero ooit de binnenkant van een Amerikaanse cel te zien krijgt. Volgens een bron binnen het kantoor van de openbaar aanklager, kan de ex-crimineel niet worden overgedragen aan de VS. Mexico zou geen burgers uitleveren aan landen waar ze de doodstraf of een levenslange celstraf kunnen krijgen.