De Egyptische vice-interim-president Mohamed ElBaradei stapt woensdag op naar aanleiding van het hevige politieke geweld in zijn land.

Dat melden de Arabische nieuwszender al-Arabiya. ElBaradei heeft interim-president Adli Mansour per brief op de hoogte gesteld van zijn vertrek. 

''Ik bid God de Hoogste dat hij ons geliefde Egypte zal behoeden voor alle kwaad en dat hij de hoop en wensen van het volk moge vervullen'', aldus ElBaradei.

''Ik zag dat er vreedzame wegen waren om deze botsing in de samenleving te beëindigen; er waren aanvaardbare oplossingen voorgesteld die tot een nationale consensus hadden kunnen leiden'', schrijft de Nobelprijswinnaar. ''Ik kan de verantwoordelijkheid voor geen enkele druppel bloed dragen.''

Doden

Bij het geweld tussen aanhangers van de vorige maand afgezette president Mohamed Mursi en legertroepen zijn woensdag vele doden en gewonden gevallen.

Volgens de meest recente cijfers van het ministerie van Gezondheid kostten de onlusten zo'n 278 doden, de Moslimbroederschap (partij van Mursi) rept van ruim 2000 doden. Duizenden mensen zouden gewond zijn geraakt.

Mansour heeft voor een maand de noodtoestand afgekondigd in zijn land. Ook geldt er tussen 19.00 en 6.00 uur een avondklok in diverse steden.

Achtergrond: Politieke patstelling in Egypte

Overzicht: Egyptenaren dwingen opnieuw vertrek president af

Achtergrond Mursi l Achtergrond Mansour l Dossier Egypte