Het proces tegen president Uhuru Kenyatta van Kenia moet in zijn geheel in Den Haag worden gehouden. Zittingen in Afrika, zoals de rechters overwegen, zijn om veiligheidsredenen onaanvaardbaar. 

Dit schrijft hoofdaanklaagster Fatou Bensouda van het Internationaal Strafhof (ICC) in een pleitnota, waarop de Keniaanse journalistenorganisatie Journalists for Justice woensdag de hand wist te leggen.

Het begin van het proces tegen Kenyatta over diens rol bij de geweldsgolf na de verkiezingen in 2007 staat gepland voor november. Bij de grootste geweldsuitbarsting sinds de onafhankelijkheid van het Oost-Afrikaanse land kwamen meer dan 1000 Kenianen om het leven toen stammen met elkaar gingen vechten over de betwiste uitslag. Kenyatta, lid van de Kikuyu-stam, zou zijn mensen hebben opgehitst.

Het wordt de eerste keer dat een staatshoofd in functie terechtstaat voor een internationaal hof. Daar zit volgens Bensouda ook het probleem: zij vreest dat de Keniaanse veiligheidsdiensten ICC-medewerkers afluisteren als het ICC zittingen houdt in Nairobi.

Getuigen

Ook vreest zij voor de veiligheid van haar getuigen. Getuigenbescherming is voor het ICC in de Kenia-zaak een groot probleem. Er is al een aantal getuigen gedood. Daarom zijn andere getuigen voor hun eigen veiligheid naar het buitenland gebracht.