Panama laat de opgepakte bemanning van een Noord-Koreaans vrachtschip waarschijnlijk over ongeveer een maand vrij. 

Dat zei een Panamese overheidsfunctionaris dinsdag (plaatselijke tijd) gezegd. De 35-koppige bemanning van het schip werd opgepakt, toen aan boord wapentuig uit Cuba werd gevonden.

''Ze vertrekken binnenkort. Waarschijnlijk over ongeveer een maand'', zei de functionaris, die nauw bij de zaak betrokken is en anoniem wil blijven.

De bemanningsleden waren in staat van beschuldiging gesteld, omdat zij illegaal oorlogsmateriaal zouden hebben vervoerd en de openbare veiligheid in gevaar zouden hebben gebracht. De functionaris vertelde niet wat met de aanklachten gaat gebeuren.

Cuba

Cuba heeft inmiddels erkend dat er wapens aan boord waren van het schip, maar van smokkel zou geen sprake zijn. Volgens de Cubaanse autoriteiten was het wapentuig, waaronder twee MiG-gevechtsvliegtuigen en negen luchtverdedigingsraketten, voor reparatie naar Noord-Korea gestuurd. Een team van de Verenigde Naties arriveerde maandag in Panama om te onderzoeken of het schip het wapenembargo tegen Noord-Korea schond.

Panamese inspecteurs brachten het vaartuig op bij de oostelijke toegang tot het Panamakanaal, nadat er een tip was binnengekomen dat er drugs aan boord waren. Onder 10.000 ton suiker bleek militaire uitrusting verstopt te zijn.

Dossier Noord-Korea