De Egyptische regering heeft toegegeven dat er woensdag bij de ontruiming van twee kampen van aanhangers van ex-president Mohamed Mursi doden zijn gevallen.

Liveblog van de onrust in Egypte

Het ministerie van Gezondheidszorg meldt inmiddels 95 doden en 874 gewonden.

Volgens de Egyptische staatstelevisie zijn onder de doden 6 agenten. Het staatspersbureau MENA meldt dat ook twee medewerkers van de veiligheidsdiensten zijn omgekomen. Zij zouden door kogels zijn getroffen.Daarnaast zijn zeker 66 medewerkers van de veiligheidsdiensten gewond geraakt.

Een woordvoerder van de Moslimbroederschap spreekt zelfs van 200 doden.

Ook buiten Caïro zijn doden gevallen. In de provincie Fayoum, ten zuidwesten van de hoofdstad, kwamen zeker negen mensen om het leven. Dat meldde een officiële bron in een ziekenhuis.

Geweersalvo's

"Het is vreselijk in de kampen. We kunnen niet ademen in de tenten. Veel van ons zijn naar het ziekenhuis", aldus een ooggetuige tegen Reuters. Bij de ontruiming van de kampen werden veelvuldig geweersalvo's gehoord. Er worden bulldozers ingezet om de tenten te ruimen.

Ambulances zouden niet bij de kampen kunnen komen, omdat alle ingangen door de veiligheidsdiensten zijn afgesloten. "Er zijn vrouwen en kinderen in de kampen. Dit is gewoon een militaire aanval."

Volgens de Arabische nieuwszender al-Jazeera zijn er 200 mensen aangehouden. Onder hen zouden verscheidene leiders van de broederschap zijn. Het plein bij de Universiteit van Caïro, een van de pleinen waar de aanhangers van Mursi bivakkeerden, is volgens de autoriteiten inmiddels ontruimd.

Traangas

De veiligheidsdiensten gebruikten traangas tegen de bezetters van het plein bij de moskee, terwijl politiehelikopters boven hen vlogen. In de buurt stonden legervoertuigen gereed.

Het televisie-station van de Moslimbroederschap riep inwoners van Caïro op met hun auto naar de twee kampen te gaan om gewonden naar het ziekenhuis te kunnen brengen.

Ook in andere Egyptische steden, waaronder Alexandrië en Gizeh, zijn aanhangers van de Moslimbroederschap de straat op gegaan. In diverse steden wordt bovendien melding gemaakt van brandstichting in kerken door Mursi-aanhangers.

Bekijk beelden van de ontruimingen: 

Lof

De Egyptische regering is in een woensdagmiddag uitgegeven verklaring juist vol lof over de ''terughoudendheid'' van leger en politie bij de ontruimingsoperaties. Voor het bloedvergieten zijn volgens de autoriteiten de leiders van de Moslimbroederschap verantwoordelijk. 

De regering herhaalt dat zij probeert geen enkele partij uit te sluiten van het ''transitieproces'' in het Arabische land.

Actie

De aanhangers van Mursi, die uit de Moslimbroederschap is voortgekomen, voerden al weken actie bij de Rabaa al-Adawiya-moskee en de Universiteit van Caïro.

Het leger had al eerder gedreigd de kampen te ontruimen, maar stelde dat begin deze week nog uit om bloedvergieten te voorkomen. De aanhangers van Mursi eisen dat de afzetting van de democratisch gekozen president ongedaan wordt gemaakt.

Liveblog Egypte

Overzicht: Egyptenaren dwingen opnieuw vertrek president af

Achtergrond Mursi l Achtergrond Mansour l Dossier Egypte