Marina Berlusconi (47) heeft geen enkele ambitie de Italiaanse politiek in te gaan.

Dit stelde de dochter van de ex-premier in een maandag uitgegeven verklaring.

Silvio Berlusconi werd op 1 augustus voor het eerst definitief veroordeeld door de Hoge Raad. Met zijn celstraf wegens belastingfraude mag hij niet meer in het parlement zitten, volgens een wet die onder zijn opvolger Mario Monti werd aangenomen.

Daarom wordt sinds het vonnis gespeculeerd dat Berlusconi zich politiek zou laten 'opvolgen' door zijn oudste dochter. Dat gebeurde al eens in Frankrijk: daar droeg de extreem rechtse leider Jean-Marie Le Pen in 2011 zijn Front National over aan zijn jongste dochter Marine.

Ontkende

In Italië wordt eraan herinnerd dat de zakenman en mediamagnaat Silvio Berlusconi ook lang ontkende politieke ambities te hebben, voordat hij in 1994 na een publiciteitscampagne van slechts enkele maanden voor het eerst premier werd.

Marina Berlusconi geeft sinds 2005 leiding aan Fininvest, de holding van de familie Berlusconi, waartoe onder meer het tv-imperium Mediaset, de uitgeverij Mondadori en de voetbalclub AC Milan behoren.

Parlementszetel

De Senaat in Rome buigt zich na het zomerreces over de veroordeling van Berlusconi die ertoe zou moeten leiden dat hij zijn parlementszetel opgeeft.

Sinds de uitspraak van 1 augustus wordt druk uitgeoefend op president Giorgio Napolitano (88) om Berlusconi (76) gratie te verlenen.

Het staatshoofd reageerde daar dinsdagavond voor het eerst in het openbaar op met een lange verklaring. De oud-communist stelt daarin dat Berlusconi moet begrijpen dat het noodzakelijk is dat zijn straf wordt uitgevoerd.

Tevens waarschuwt Napolitano voor de ''fatale'' consequenties van een mogelijke regeringscrisis. Italië wordt sinds april voor het eerst geregeerd door een brede coalitie van de grootste partijen van centrumrechts en centrumlinks, de PDL van Berlusconi en de PD van premier Enrico Letta.