De beveiliging rondom de rechtszaak van de Amerikaanse soldaat Bradley Manning is verscherpt nadat er video’s online zijn verschenen. Dat meldt persbureau AP.

Tassen van journalisten worden grondig doorzicht door de beveiliging van Fort Meade, waar de hoorzittingen plaatsvinden. De pers mag niet lijflijk aanwezig zijn bij de behandeling van de zaak, maar kijkt via een videoverbinding in een andere ruimte mee.

De uitgelekte video van 16 seconden staat op Vimeo en laat de rechter en Manning zien. Onder het filmpje is de kreet ‘Free Bradley Manning’ gemonteerd.

De 25-jarige ex-soldaat kan tot 90 jaar gevangenisstraf krijgen  voor het lekken van geheime documenten aan WikiLeaks. Eerder oordeelde de militaire rechtbank al dat Manning schuldig is aan spionage, maar sprak hem vrij van landverraad. Het is nu de vraag of en hoelang Manning de gevangenis in moet.

Maandag begon de verdediging van Manning. Die focust vooral op de mentale gezondheid van Manning die niet in orde zou zijn. Naar verluid zal Manning woensdag een verklaring geven.

Nobelprijs voor de Vrede

Veel Amerikanen vinden dat Manning vrijgesproken moet worden. De burgerbeweging RootsAction vindt zelfs dat hij de Nobelprijs voor de Vrede verdient. Ze zijn een petitie begonnen om het Nobelprijscomité daarvan te overtuigen. De teller staat inmiddels op ruim 100.000 handtekeningen. 

Voorzitter Asle Toje van het Noorse Nobelcomité heeft alvast laten weten dat de handtekeningen geen enkele invloed zullen hebben op de keuze van de winnaar.

Manning is een van de genomineerden van dit jaar. Andere kanshebbers zijn onder meer het Pakistaanse schoolmeisje Malala en de president van Myanmar, Thein Shein.

Wilt u een pushmelding krijgen bij ontwikkelingen in deze rechtszaak? Klik dan hieronder (in de NU.nl app) op de tag 'Bradley Manning' en kies filter + notificatie.