De Zimbabwaanse president Robert Mugabe heeft maandag fel uitgehaald naar zijn politieke rivaal en de verliezer van de presidentsverkiezingen, Morgan Tsvangirai. 

''Degenen die de verkiezingen hebben verloren, kunnen zelfmoord plegen als ze dat willen'', zei Mugabe. ''Maar zelfs als ze doodgaan, zullen de honden hun vlees niet eten.''

Mugabe hield een toespraak ter gelegenheid van Heldendag. De Zimbabwanen staan dan stil bij de strijd voor onafhankelijkheid. In 1980 werd Zimbabwe onafhankelijk van Groot Brittannië.

De 89-jarige Mugabe greep zijn speech aan om kritiek te leveren op Tsvangirai. Die heeft de parlements- en presidentsverkiezingen van 31 juli frauduleus genoemd. Tsvangirai noemde Heldendag dit jaar daarom ''een dag van rouw''. Zijn Beweging voor Democratische Verandering (MDC) heeft bij justitie het resultaat van de stembusgang aangevochten.

Tweederdemeerderheid

Mugabe kreeg bij de presidentsverkiezingen 61 procent van de stemmen. Tsvangirai bleef steken op 35 procent. Bij de parlementsverkiezingen kreeg de partij ZANU-PF van de president 160 van de 210 zetels in het parlement: goed voor een tweederdemeerderheid.

Mugabe regeert Zimbabwe al sinds de onafhankelijkheid in 1980, eerst als premier en sinds 1987 als president. Hij is herkozen voor een nieuwe termijn van 5 jaar.