De 26 Palestijnen die de komende dagen uit Israëlische gevangenissen worden vrijgelaten, vormen slechts een klein deel van alle Palestijnse gedetineerden in Israëlische cellen.

In totaal zitten zeker 6000 Palestijnen in Israël gevangen, blijkt uit cijfers van de Israëlische mensenrechtenorganisatie B'Tselem.

Ruim 4800 van hen zitten vast voor geweldsincidenten. Volgens de organisatie houdt Israël 137 Palestijnen zonder proces gevangen. Bijna 200 van de gedetineerden zouden minderjarig zijn.

Vrijlating van de gevangenen is een van de eisen van de Palestijnse president Mahmoud Abbas, voordat de besprekingen over vrede zouden kunnen beginnen.

Levenslang

Het gaat vooral om gedetineerden die al voor de akkoorden van Oslo in 1993, werden veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

Door de eis in te willigen kan de Israëlische premier Benjamin Netanyahu andere eisen van de Palestijnen - zoals het stoppen van verdere uitbreiding van Joodse nederzettingen in bezet gebied - voorlopig naast zich neerleggen.

De onderhandelingen tussen de beide landen hebben 3 jaar vrijwel stilgelegen. Woensdag begint een nieuwe ronde van onderhandelingen.