Aanhangers van de afgezette president Mohamed Mursi hebben de Egyptenaren maandag opgeroepen de straat op te gaan om te voorkomen dat de politie hun twee protestkampen in de hoofdstad Caïro ontruimt.

Bronnen binnen de veiligheidsdiensten en de regering meldden zondagavond dat de ontruiming maandagochtend vroeg zou beginnen, maar tot nu toe is daarover niets gemeld.

In de kampementen van de betogers was het maandag aan het begin van de middag rustig. De actievoerders wekten niet de indruk dat ze vreesden voor een ontruiming door de veiligheidsdiensten. ''15 dagen geleden zeiden ze ook dat ze zouden ingrijpen'', zei de 23-jarige Ahmed Shargawy. ''Ze zeggen dat veel vaker.''

De aanhangers van Mursi, die uit de Moslim Broederschap is voortgekomen, voeren al weken actie bij de Rabaa al-Adawiya-moskee en de Universiteit van Caïro. De vrees bestaat dat de ontruiming zal uitlopen op een bloedvergieten in het diep verdeelde Egypte.

Volgens een bron binnen de veiligheidsdiensten is de ontruiming uitgesteld omdat er meer betogers naar de protestkampen zijn gekomen.

Geleidelijkheid

Volgens een andere veiligheidsfunctionaris kiezen de autoriteiten bij de aanpak van de betogers voor de weg van de geleidelijkheid. ''Eerst gaan we de betogers waarschuwen en vragen we ze om te vertrekken'', zei de veiligheidsbron. ''Daarna zou de politie waterkanonnen en traangas kunnen gebruiken om de mensen die niet willen vertrekken uiteen te drijven.''

Overigens heeft de Egyptische rechtbank besloten om Mursi's gevangschap te verlengen met vijftien dagen. Dat meldt het persbureau AFP. De voorlopige hechtenis is verlengd om het onderzoek te kunnen voortzetten dat Mursi banden had met de Palestijnse beweging Hamas. Mursi en Hamas zouden gezamenlijk ''vijandige acties'' tegen Egypte willen ondernemen.

Gevechten

Begin vorige maand zette het Egyptische leger na grote demonstraties tegen diens bewind Mursi af. Sindsdien is de bevolking van Egypte verdeeld tussen voor- en tegenstanders van Mursi.

Bij gevechten tussen de veiligheidsdiensten en aanhangers van de afgezette president kwamen honderden mensen om het leven.

Overzicht: Egyptenaren dwingen opnieuw vertrek president af

Achtergrond Mursi l Achtergrond Mansour l Dossier Egypte