De Islamitische Staat in Irak en de Levant, een tak van al-Qaeda, heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor een golf aanslagen in Irak tijdens het Suikerfeest afgelopen weekeinde.

Dat hebben diverse media in de nacht van zondag op maandag gemeld.

De aanslagen vonden het afgelopen weekeinde plaats, na het einde van de vastenmaand ramadan en hebben aan meer dan 90 mensen het leven gekost.

Alleen al in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn zaterdag tijdens het Suikerfeest zeker 50 mensen om het leven gekomen door aanslagen met autobommen.

In een verklaring die volgens al-Jazeera zondagavond op een forum werd gezet, wordt gesproken van "een snelle boodschap van afschrikking" en "een reactie op acties van de Iraakse veiligheidstroepen".

Markten en winkels

Zo'n 140 mensen raakten gewond. Markten en winkelstraten waren het doelwit. Afgelopen weken kwamen door soortgelijke aanslagen ook al tientallen mensen om het leven in Bagdad.

De vrees dat het land terugvalt tot het dodelijke sektarische geweld van vlak na de Amerikaanse invasie van 2003, neemt toe. Zo zou Irak net als in 2006 en 2007 op de rand van een burgeroorlog komen te balanceren.

Tijdens de ramadan kwamen dit jaar 671 mensen om het leven bij geweld. Dat is het hoogste aantal sinds 2007.

De maand juli kende met ruim 1000 bovendien het hoogste sterftecijfer door terreuraanslagen in Irak in 1 maand van de laatste 5 jaar.