De Noorse premier Jens Stoltenberg is in juni een middagje undercover gegaan als taxichauffeur. Stoltenberg wil weten wat Noorse kiezers vinden in aanloop naar de verkiezingen en stelt dat een taxi daar de ideale plek voor is. 

"Ik vind het belangrijk om te horen wat mensen echt denken en als er één plek is waar mensen zeggen hoe ze over zaken denken, is het in een taxi", gaf de premier volgens de BBC als motivatie.

De gesprekken tussen Stoltenberg en zijn passagiers werden opgenomen met een verborgen camera. Als hij herkend werd gaf hij zijn ware identiteit toe. De premier droeg het officiële uniform van de taxichauffeurs in Oslo en een zonnebril, maar toch trapte lang niet iedereen in de vermomming.

Sterker nog, de meeste mensen hadden al snel door dat er iets aan de hand was. "Uit deze hoek lijk je sprekend op Stoltenberg", zei een van zijn passagiers. Een andere passagier noemde de ontmoeting met de premier een gelukkig toeval, aangezien ze van plan was hem een brief te sturen.

Rijkunsten

Complimenten voor zijn rijkunsten kreeg Stoltenberg niet. Tijdens een rit kwam de auto plots en schokkerig tot stilstand toen de premier de koppeling in plaats van de rempedaal intrapte. Stoltenberg had naar eigen zeggen al acht jaar niet achter het stuur gezeten.

De opnames uit de taxi zijn op Facebook geplaatst en er wordt een film van gemaakt die gebruikt zal worden tijdens de verkiezingscampagne. Noorwegen gaat 9 september naar de stembus.

Of Stoltenberg, als hij de verkiezingen verliest, fulltime als taxichauffeur aan de slag gaat is onwaarschijnlijk. "Ik denk dat het in het belang van Noorwegen en alle passagiers van taxi's is als ik premier ben en geen taxichauffeur."

Bekijk de beelden:

</iframe