''Wat de uitslag van de verkiezingen ook is, Mali heeft al gewonnen'', zei presidentskandidaat Ibrahim Boubacar Keïta na het uitbrengen van zijn stem in de hoofdstad Bamako. 

In het West-Afrikaanse land wordt zondag de tweede ronde van de presidentsverkiezingen gehouden, waarbij ex-premier Keïta het opneemt tegen oud-minister van Financiën Soumaïla Cissé.

Keïta is de grote favoriet, met 22 van de 25 kandidaten uit de eerste ronde achter zijn kandidatuur. De ex-premier behaalde eind juli ongeveer 40 procent van de stemmen, Cissé krap 20.

''We zijn al bijeengekomen om een nieuw Mali op te bouwen met een nieuwe bestemming'', aldus Keïta.

Zijn concurrent Cissé sprak woorden van gelijke strekking: ''Ik ben trots op onze mensen die ons in zo'n korte tijd weer op het pad naar democratie hebben gebracht.''

Stabiliteit

Bijna 7 miljoen stemgerechtigde Malinezen kunnen stemmen tijdens de eerste vrije verkiezingen na een machtsgreep van het leger vorig jaar en een opstand van moslimrebellen. Een van de belangrijkste taken van de nieuwe president is herstel van de stabiliteit in een van de armste en minst ontwikkelde landen ter wereld.

Malinezen kunnen hun stem uitbrengen in een van de 21.000 stemlokalen in het land. 's Ochtends regende het stevig in grote delen van het land, maar later klaarde de lucht op, waardoor de stemlokalen volliepen. De uitslag wordt binnen twee à drie dagen verwacht.