Ex-premier Ibrahim Boubacar Keïta van Mali neemt het zondag tijdens de tweede ronde van de presidentsverkiezingen op tegen oud-minister van Financiën Soumaïla Cissé.

Keïta kreeg twee weken geleden de meeste stemmen tijdens de eerste ronde, maar wist geen absolute meerderheid te behalen. Daarom volgt nu een tweede en beslissende stembusgang in het West-Afrikaanse land.

Keïta is de grote favoriet. Zo'n 20 andere kandidaten steunen hem, net als meerdere invloedrijke moslimleiders. De ex-premier behaalde eind juli ongeveer 40 procent van de stemmen, Cissé krap 20.

Bijna 7 miljoen stemgerechtigde Malinezen kunnen stemmen, tijdens de eerste vrije verkiezingen sinds het leger vorig jaar de macht greep. Het leger vond dat het regime niet genoeg deed aan de moslimrebellen in het land, die daarna juist verder oprukten.

Oud-kolonisator Frankrijk wist dit jaar met 4000 militairen de veelal radicaalislamitische opstandelingen terug te dringen. Inmiddels probeert een VN-missie onder leiding van de Nederlandse oud-minister Bert Koenders het land verder te stabiliseren.