Aanslagen met autobommen in de Iraakse hoofdstad Bagdad hebben zaterdag zeker 50 levens geëist. 

Dat hebben de Iraakse politie en medische hulpverleners gezegd. Zo'n 140 mensen raakten gewond. De Iraakse politie en medische hulpverleners hebben dat gezegd.

Markten, theehuizen en winkelstraten waren het doelwit. De dodelijkste aanslag was in een zuidoostelijke voorstad van Bagdad. Op die plek kwamen zeven mensen om het leven en raakten 20 mensen gewond.

De aanslagen bleven zaterdag niet beperkt tot Bagdad. In totaal kwamen zo'n 80 mensen om het leven in Irak. Een grote aanslag vond plaats in de plaats Tuz Khurmato, 170 kilometer ten noorden van Bagdad. Zeker 10 mensen kwamen om en raakten 45 anderen gewond door een autobom in een drukke straat.

Einde ramadan

Afgelopen weken kwamen door soortgelijke aanslagen ook al 35 mensen om het leven in Bagdad. De Iraakse veiligheidsdiensten hadden extra maatregelen genomen om de mensen tijdens de viering van het einde van de islamitische vastenmaand te beschermen.

Die maatregelen lijken weinig effect te hebben gesorteerd. In totaal kwamen tijdens de ramadan dit jaar 671 mensen om het leven bij geweld. Dat is het hoogste aantal sinds 2007. 

Vorige maand kwamen meer dan 1000 Irakezen door aanslagen om het leven. Dat was volgens de Verenigde Naties het hoogste aantal doden in één maand sinds 2008.

Sjiitische meerderheid

Vaak is de sjiitische meerderheid het doelwit, die ook de Iraakse regering domineert. Ook zijn de spanningen tussen soennitische en sjiitische moslims opgelopen door de burgeroorlog in buurland Syrië.

Niet alleen Iraakse sjiieten en soennieten zijn verdeeld over dat conflict. Zaterdag dreigde president Masoud Barzani van Iraaks Koerdistan met ingrijpen in Syrië. Hij liet weten Koerden in Syrië te zullen beschermen als blijkt dat de bevolkingsgroep doelwit is van strijders met banden met terreurorganisatie al-Qaeda.

Iraaks Koerdistan is de Koerdische autonome regio in het noorden van Irak.